La marka være gratis for alle.

Som hjemvendt Askim-jente er det en selvfølge for meg å bruke Åsermarka. Marka hvor jeg var mye i oppveksten og som jeg har lært mine barn å bruke. Jeg er en ivrig turgåer, jogger og skimosjonist som trives i skogen. Å komme ut i skogen er rekreasjon, man føler seg fri.

Det er mange synsinntrykk, det være seg bær, sopp, dyr og fugler, myr og bekker. Åsermarka har så mye, godt merkede stier på kryss og tvers, utkikkstårnet, flotte steder ved Glomma med mere.

Det var med sorg jeg oppdaget at det nå koster penger å ta seg en tur i skogen.40 kroner for å nyte marka, for ikke å snakke om Skansehytta. Den senere tid har jeg igjen besøkt Askim friluftshytte hyppig. For meg er det et naturlig sted å nyte deilige boller og vafler etter en fin tur i skogen. Men akk så få folk der.

Jeg var senest søndag 12. mars på tur i Åsermarka og koste meg med boller og kaffe på Skansehytta. I løpet av den tiden jeg var der var det null, ingen barn der. Det var bare trist å se. Prisene på Skansehytta er rimelige og vertskapet veldig hyggelig. Tidligere krydde det av barnefamilier, nå er de borte. Å lære seg å bli glad i skogen og alt den har å by på i tidlig alder er viktig.

Det at parkeringsplassen bare er halvfull og Skansehytta ikke det en gang kan bare skyldes en ting: Å måtte betale 40 kroner før turen begynner. Jeg tror ikke askimfolket har blitt mindre glad i Åsermarka og Skansehytta. Alt har i det siste blitt dyrere, så det å komme seg ut i frisk luft og få en fin dag i skogen burde være gratis. Å komme seg ut i skogen er bra for folkehelsen. Mosjon er bra både fysisk og psykisk.

Det er veldig trist at en parkeringsavgift hindrer folk i å bruke en lavterskelsaktvitet som en skogstur er. Jeg har bodd åtte år i Oslo. Der benyttet jeg Nordmarka, Lillomarka og Østmarka ukentlig. Det kryr av folk i alle aldre i Oslos skoger. Ved alle innfartsstedene til alle markene er det store avgiftsfrie parkeringsplasser.

I tillegg til at det er lagt til rette for å bruke kollektiv transport for turen ut til marka. I Askim er det ingen buss å ta til Åsermarka. Ønsker vi å ta vare på helsa til folk i Indre Østfold? La marka være gratis for alle.