Trøgstad: Konkurransene fant sted på Norges Bygdeungdomslags landsstevne, som i år ble avholdt i Vestfold. De to søstrene er nå hjemme igjen på gården i Trøgstad, og forteller om opplevelsen til Smaalenenes avis med smil om munnen.

– Det er seks dager med fullt program, og vi har rukket å delta på mye forskjellig. Det var utrolig morsomt at vi begge ble norgesmestere til slutt, sier Milla-Kristine Rud (19), som deltok på landsstevnet for andre gang.

Storesøster Maren-Helene Rud (22) deltok for femte gang.

Overrasket

Maren-Helene var regjerende mester i presisjonskjøring med traktor, og endte på femteplass i nevnte konkurranse. Det var riktignok i en annen gren hun fikk sin største overraskelse.

– Jeg ble norgesmester i eksteriørbedømming av hest. Det har jeg tevla i flere ganger før, men aldri kommet så høyt opp på resultatlista. Det var overraskende, selv om det ofte kalles dyrebingo. Det er nemlig mulig å gjette seg frem til riktig svar. Likevel tror jeg det hjelper at jeg har drevet en del med hest tidligere, sier Maren-Helene Rud (22).

Hun havnet på førsteplass i en konkurranse med 104 deltakere. Tevlingen går ut på å bedømme fem hester opp mot en slags fasit.

– Hestene bedømmes blant annet på hvordan de er muskelsatt, og på beinkvalitet og bevegelser. En av hestene er allerede bedømt, og tevlinga går ut på at man bedømmer de fire andre opp mot denne fasiten. Man får ikke vite hvordan det har gått før de roper opp vinnerne. Da jeg hørte navnet mitt tenkte jeg "oi, er det meg?", forteller hun.

LES OGSÅ: Indre Østfoldinger ble norgesmestre i anretning av spekemat – sjekk hva de laget

Hun var ikke den eneste fra gården som imponerte dommerne under landsstevnet. Lillesøster Milla-Kristine tok førsteplassen i blomsterdekorering, og i kokkekamp lag.

– Jeg deltok i juniorklassen i blomsterdekorering, som går ut på teknikk, fargevalg og økonomi. Årets tema var viking, så blomstene er plassert i et vikingskip. Det var 10 deltakere i juniorklassen, og 19 seniorer. Alle som havnet på pallen i seniorklassen var fra Østfold. Andreplassen i juniorklassen gikk også til en Trøgsting, noe vi synes er veldig morsomt, sier hun.

Den sterke lokale representasjonen i blomsterkonkurransen tror Rud skyldes kursene som er avholdt i nettopp denne grenen i området.

(saken fortsetter under bildet)

 

– I tillegg tok vi førsteplassen i kokkekamp lag. Dette er en lagkonkurranse der jeg deltok med en annen jente. Det var også morsomt, sier hun.

De to søstrene utfyller hverandre godt.

– Milla-Kristine tar seg av innetevlinger som blomster og mat, mens jeg driver med utetevlinger som ekteriørbedømming og traktorkjøring, sier storesøster Rud.

– Følte dere på presset da dere skulle konkurrere?

– Det avhenger litt av tevlinga. I eksteriørbedømming var det bare gøy, men presisjonskjøring var mye mer stressende. Der er det mye publikum som heier, og oppgaven går på tid, forteller Maren-Helene Rud.

– Det er alltid gøy når man kommer i gang, selv om det kan være stressende før man starter, sier Milla-Kristine.

LES OGSÅ: Inger Johanne (24) fra Hærland er sjef for 7.000 medlemmer

Sterkt lokallag

Rud-søstrene er stolte over lokallaget Trøgstad. Fra bygda var det 30 deltakere av totalt 45 medlemmer.

– Medlemmene fra Trøgstad er aktive og engasjerte. Det er et utrolig godt samhold i gruppa, forteller jentene som begge sitter i styret for Trøgstad bygdeungdomslag.

De deltar selv på store deler av tilbudene som finnes.

– Det er stort sett noe å finne på hver eneste uke. Vi er alltid med på landsstevnet og fylkesarrangementer, sier søstrene, som allerede har begynt å glede seg til neste års stevne.

Neste sommer blir det tur til Rogaland, som skal avholde landsstevnet. Det er mye å planlegge før det, men vi gleder oss, avslutter de.