Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor er alle lukene på Kykkelsrud kraftverk åpne? Her får du svaret

Regionen har tre vannkraftverk som alle i dag er operative. Men hva betyr det egentlig når lukene er åpne eller lukket?

Indre Østfold har tre vannkraftverk. Solbergfoss, Vamma og Kykkelsrud. Alle tre kraftverkene er elvekraftverk som produserer energi fra Glomma. Slike kraftverk er gjerne avhengig av elvas vannføring i forhold til hvor mye fornybar energi de kan produsere. Produksjonen øker i takt med nedbøren.

Etter at stasjonene ble bygget på tidlig 1900-tallet økte stadig etterspørselen etter kraft. Årets strømpriser i første kvartal har derimot vært nedslående, med historisk lave priser.

Hvorfor er alle lukene åpne?

På Solbergfoss er kun én luke åpen. Vamma har to luker åpne, mens Kykkelsrud kraftverk har alle lukene åpne. Tirsdag var vannføringen på Solbergfoss målt til 622 m³/s, så hvorfor har akkurat dette kraftverket alle luker åpne?

Flere forbipasserende ved Kykkelsrud reagerer på at man bygger vindkraft i fine turområder, mens man bare lar vannet strømme forbi kraftverkene gjennom åpne luker. Som en turgåer uttrykte seg:

– Kan ikke forstå hvorfor man skal bygge vindkraft i flotte turområder landet over, men bare la verdifulle vannressurser gå til spille her.

For å svare på hvorfor alle lukene er åpne, retter vi spørsmålet til kraftverksjef for Glomma i Hafslund Eco. Han forklarer:

– Vi skal ha den samme mengden vann forbi de forskjellige kraftverkene og det er forskjellige størrelser og ulike type luker i alle kraftverkene. Dette gjør at antallet luker som åpnes i de forskjellige kraftverkene ikke vil være likt selv om vannmengden som går gjennom lukene er omtrent den samme alle stedene, forklarer Tord Wethelund, kraftverksjef Glomma i Hafslund Eco.

Bildeserie

Se bildene fra livet på Solbergfoss fra årenes løp

Kommentarer til denne saken