Det melder Gjensidige Forsikring. Selskapet har selv undersøkt hvordan det står til med temaet rundkjøringer i Østfold.

– Rundkjøringer engasjerer voldsomt og er et tema som preges av sterke meninger og stor usikkerhet, sier Christian Haraldsen, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han tror mye av grunnen er at rundkjøringer finnes i forskjellige utgaver med hensyn til inn- og utkjøringer, oppmerking, antall felt og så videre.

Undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 24 prosent av bilistene i Østfold har vært usikre på hvordan de burde kjøre i en rundkjøring.


(Artikkelen fortsetter under bildet)Blinklys irriterer mest

Mange irriterer seg også over andres feil i rundkjøringer. Tre på topp-listen er:

  • At folk bruker blinklys feil eller ikke i det hele tatt (77 prosent)
  • Feil filskifte i rundkjøringen (57 prosent)
  • Holder for høy fart inn i eller i selve rundkjøringen (55 prosent)

Kun 30 prosent irriterer seg over at medtrafikanter kjører for sakte.

Haraldsen er ikke overrasket over at blinklys topper irritasjonslisten.

– Reglene for bruk av blinklys er ikke så krystallklare i rundkjøringer som i andre kryss. Hva man har lært på kjøreskolen kan nok også ha endret seg gjennom årene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ifølge vegvesenet skal du alltid blinke ut av rundkjøringen og ved feltskifte. Du skal også blinke på vei inn i rundkjøringen hvis du skal ta første avkjøring til høyre. Hvis du skal til venstre bør du blinke på vei inn i rundkjøringen hvis det er til hjelp for medtrafikantene, men ikke hvis det kan skape misforståelser.

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)


Mange nestenulykker

Hver dag opplever flere titalls personer at det sier pang og at de får skadet bilen i en rundkjøring. I tillegg viser tidligere undersøkelser at halvparten av bilistene har opplevd en nestenulykke i en rundkjøring.