(Østlandets Blad) E6 LANGHUS: Bare et par dager etter hundetragedien på E18 der en av tre hunder på rømmen mistet livet etter å ha blitt påkjørt, havnet Magne Dalen i en situasjon som også fort kunne ha fått tragisk utfall. Denne gangen langs E6 ved avkjøringen til Langhus ved 12-tiden søndag.

I alle retninger

Han var på vei sydover, og plutselig kom en schæfer gående over jordvollen.

– Jeg så bare at bilene foran forsvant i alle retninger, og at støvskyen sto.

Han svingte ut og stoppet på påkjøringsrampen.

– Jeg handlet instinktivt, og tenkte at det bare var om å gjøre å få kontroll på bikkja så den ikke ble kjørt i hjel. Det kunne ha blitt en veldig tragisk hendelse, sier han.

På det andre forsøket kastet han seg over hunden, og fikk den inn i bilen. Dalen driver med omplassering av hunder gjennom firmaet Kennel Dog Power, og hadde hundebur bak i bilen. Ifølge Dalen var hunden påkjørt, og den haltet på venstre bakbein.

– Jeg kjørte rett til AniCura i Moss, fikk lest av chipen og fikk tak i eieren, forteller han.

Hos veterinæren ble det konstatert at hunden kom fra hendelsen uten skader.

Telefonnummer

Eieren av den ett år gamle tispen var naturlig nok veldig takknemlig for at han hadde tatt seg av hunden og at den var i god behold. Etter veterinærbesøket i Moss, tok Dalen hunden med seg hjem til Garder, slik at familien kunne hente den der, slik at det ikke påløp ytterligere kostnader hos veterinæren. Han understreker for øvrig at han fikk et svært godt inntrykk av hundeeierne, som han omtaler som seriøse og fornuftige, og av hunden.

Turen til dyrlegen kostet 4.610 kroner. Han la ut hos dyrlegen, og familien vipset over summen pluss ekstra for bryderiet.

Dalen har imidlertid en generell oppfordring:

– Det kan være greit at vi som hundeeiere merker hunden vår med telefonnummer. De kunne ha spart seg for den dyrlegeregningen hvis jeg hadde fått tak i dem der og da, sier han.

I så fall kunde hundeeieren, som jo er den som kjenner hunden best, selv vurdere om de ville ta hunden til veterinæren.

– Våre hunder har halsbånd med navn på bikkja og telefonnummer. Alle omplasseringshundene vi videreformidler har et eget halsbånd, og vi har en avtale med merkefabrikken i Hølen, som laserbrenner inn telefonnummeret til den som overtar hunden, på halsbåndet.

I drift

Hunde- og katteeiere blir stadig oppfordret til å chippe dyra sine, men skal det ha en effekt, er det viktig at informasjonen er oppdatert. Det koster ikke mange kronene.

– Det er utrolig viktig at man har omregistrert på riktig eier, og at telefonen er i drift. Hvis telefonnummeret på chip'en ikke er i bruk, er man like langt.