Uten et kobbel av frivillige hadde aldri elevene fått det unike tilbudet

Olav Pedersen hjelper Sebastian Westeby (12) med å lage seljefløyte. I bakgrunnen sitter Oliver Magnus Almvik dypt konsentrert.

Olav Pedersen hjelper Sebastian Westeby (12) med å lage seljefløyte. I bakgrunnen sitter Oliver Magnus Almvik dypt konsentrert. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Frivillige har stelt i stand «Hobøl i gamle dager» for sjetteklassingene i kommunen 12 år på rad.

DEL

HOBØL: – Ungene synes jo det er så moro! Mange av dem har ikke en gang sett et vaskebrett eller en vrimaskin før, sier Liv Dahler sprudlende.

Sammen med Solveig Helgestad forteller og viser hun sjetteklassingene entusiastisk om hvordan klesvasken ble tatt i gamle dager. Elevene får selv teste hvordan skjorter og lange underbukser ble skrubbet rene med håndmakt.

Dahler har vært med lenge, og synes det er givende å være med på å tilrettelegge for aktivitetsdagen.

ÅK: Noah Kristoffersen (11) prøver hvordan folk bar vann i gamle dager.

ÅK: Noah Kristoffersen (11) prøver hvordan folk bar vann i gamle dager. Foto:

«Hobøl i gamle dager» har blitt en tradisjon i kommunen. Det hadde det aldri blitt noe av uten et helt kobbel av frivillige. I år er det 34 damer og menn på lista over frivillige. Mange stiller opp med tidsriktig antrekk, som strieforkleet Dahler har tatt på for anledningen.

– Jeg husker moren min brukte det. Det trekker ikke vann og er fint når du vasker, forklarer Dahler.

Enhetsleder for kultur, Kristin Lippestad, leder arrangementet for første gang. I strålende vær konstaterer hun at det også i år er en suksess.

SELJEFLØYTE: Vetle Johansson (12) tester om det er lyd i det nylagde instrumentet.

SELJEFLØYTE: Vetle Johansson (12) tester om det er lyd i det nylagde instrumentet. Foto:

– Alt går av seg selv. Alle vet hva de skal gjøre. Det er så fint å ha så mange frivillige som stiller opp. Nå håper jeg bare at vi klarer å rekruttere nye frivillige, slik at vi får lært alt dette videre. Det er viktig at kunnskapen består, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Sjekk den lange lista: Disse lokale foreningene får penger fra Sparebankstiftelsen

Liv Dahler, Eva Kubberød Utne og Solveig Helgestad stiller opp som frivillige og sørger for at det er mulig å arrangere Hobøl i gamle dager.

Liv Dahler, Eva Kubberød Utne og Solveig Helgestad stiller opp som frivillige og sørger for at det er mulig å arrangere Hobøl i gamle dager. Foto:

Elevene er delt i grupper denne dagen. Hver gruppe går fra post til post, for å lære om en rekke gamle teknikker, matvarer og tradisjoner.

Blant aktivitetene er å spikke seljefløyte, separere melk og kinne smør, lage sopelimer, vaske tøy, karding, strikking og spinning, og gamle leker. Elevene får også omvisning på jord- og skogbruksmuseet. Lunsjen består selvsagt av hjemmebakt brød og flatbrød i tidsriktig stil.

Sebastian Westeby (12) er fornøyd med dagens skoletimer. Han har aldri laget seljefløyte før, og sitter bøyd over trestykket med en konsentrert mine.

– Det er moro å få prøve så mange forskjellige ting, oppsummerer han.

LES OGSÅ: – Frivilligheten straffes økonomisk med dagens momsregler

Artikkeltags