Kommuneoverleger slår alarm om uverdige forhold på mottak

FÅR IKKE HJELP: 38 asylsøkere her på Hobøl mottak har fått avvist søknaden sin, og venter på å bli sendt ut av landet. De får ikke hjelp til helseproblemer mens de venter.

FÅR IKKE HJELP: 38 asylsøkere her på Hobøl mottak har fått avvist søknaden sin, og venter på å bli sendt ut av landet. De får ikke hjelp til helseproblemer mens de venter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Asylsøkere som skal sendes ut av landet får ikke den hjelpen de trenger. Det får kommuneoverlegene til å reagere.

DEL

HOBØL: 38 asylsøkere på Hobøl Mottak har fått avvist søknaden sin, og venter på å bli sendt ut.

– Mange av dem er syke. Og de får ikke den hjelpen de trenger. Vi ser at helsesituasjonen deres blir dårligere og dårligere jo lengre de bor i landet. De har ikke råd til å gå til lege eller tannlege, forteller mottaksleder Ruth Kielland til NRK Østfold.

Problemet er at asylsøkerne ikke har rett på helsehjelp, kun hjelp i akutte situasjoner. Dette gir legene etiske, praktiske og økonomiske problemer. For kommuneoverlegene blir dette et vanskelig dilemma.

Sykdommene asylsøkerne sliter med er blant annet diabetes, nyresvikt, hjerte- og karsykdommer og psykiske lidelser.

LES OGSÅ: Nå har Mustafa (18) fått beskjeden: Han returneres til en av verdens farligste byer

– Det er vanskelig å se mennesker som har behov for legehjelp når vi ikke har lov til å gi det, sier kommuneoverlege Heidi Solvang i Hobøl til NRK.

Nå har de syv kommuneoverlegene i Indre Østfold gått sammen om et brev til Fylkesmannen i Østfold.

– Kommuneoverlegene hevder at regelverket er til hinder for å følge etiske regler for leger, og de ber om Fylkesmannens faglige og legeetiske vurdering. Fylkesmannen finner det riktig å videresende henvendelsen til Helsedirektoratet, som forvalter det aktuelle regelverket, heter det i svaret fra fylkesmann Trond Rønningen.

LES OGSÅ: Regjeringen vil samle alle asylsøkere i Østfold

Artikkeltags