Var leder i 23 år – nå er han utnevnt som æresmedlem

Æresmedlem: Tor Idland (t.v.) fikk torsdag blomst og diplom av Ulf Kolstad (69), leder i Askim historielag. – Idland har betydd alt for laget, sier Kolstad.

Æresmedlem: Tor Idland (t.v.) fikk torsdag blomst og diplom av Ulf Kolstad (69), leder i Askim historielag. – Idland har betydd alt for laget, sier Kolstad.

Artikkelen er over 2 år gammel

Å være æresmedlem betyr at du slipper å betale medlemskontingent. Men det skal Tor Idland fortsette med.

DEL

Askim: Idland vet nemlig inderlig godt hvordan det er å drive lag og foreninger; et evig jag etter penger. Derfor skal han da betale sin kontingent – og det med glede – selv om han strengt tatt ikke behøver.

Applaus fra salen

Da Askim historielag hadde årsmøte nylig, var Idland ikke til stede. Beskjeden om at han skulle utnevnes som æresmedlem, ble ikke kommentert. Bare mottatt med stor applaus.

– For Tor Idland har betydd alt for historielaget, sier Ulf Kolstad - som  ble valgt som leder for et år siden.

Som leder gjennom 23 år har Idland vært med på å utnevne flere æresmedlemmer. Tore Brevig og Henrik Authen er to av dem. Overrekkelsen av diplom og blomst til Idland foregikk på kulturkontoret. Der var også kultursjef Margaret Aadalen til stede. Hun karakteriserer Idland som et levende og særdels kunnskapsrikt oppslagsverk.

– Samarbeidet mellom kommunen og deg som leder i historielaget har vært enestående, sier hun.

Overrasket og litt rørt

Idland innrømmer at han ble litt rørt over utnevnelsen. I tiden som leder har han tigget, samlet inn penger og gjennomført mange prosjekter på museet. Under Randulfstua sto i 1995 et magasin ferdig. Det er nå lager for gamle gjenstander. To år senere ble selve stua satt i stand. Prislappen var 3,2 millioner kroner – og ikke fem øre i gjeld. Bygningen brukes i dag som møtelokale for historielaget. Gjennom utleie skaffes også sårt tiltrengte inntekter.

I tillegg har de fleste bygningene blitt malt og vedlikeholdt. Naturparken ble opprettet og er daglig i bruk av barn på tur. De kaller den Vikingparken. Og fortsatt har historielaget penger på bok.

Men Idland ser likevel et stort behov for framtidig vedlikehold – og er litt bekymret for økonomien.

Reddet Høvleriet

Tor Idland får en stor del av æren for at Høvleriet ved siden av Askim rådhus i sin tid ble reddet. I tillegg var han med på å etablere Askim lokalhistoriske arkiv.

Nå er han pensjonist. Ledervervet hadde han imidlertid ved siden av full jobb i Østlandets Blad. Før han ble leder i historielaget, hadde han en rekke lederverv innen idretten. I tillegg til å være forfatter av flere bind lokalhistorie, kan han ramse opp en rekke medlemskap innen kulturhistoriske lag og foreninger. Når medlemskontingentene ramler ned i postkassen, snakker vi om flere tusen kroner til sammen. Men det er det verdt for ildsjelen Tor Idland.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags