Forteller om de norske jødenes flukt under andre verdenskrig

A. M. Abosch - var en jøde som ble deportert fra Skiptvet. Bilde fra gården Skaug i 1902. Mads Tangestuen (innfelt) skal fortelle om hans historie.

A. M. Abosch - var en jøde som ble deportert fra Skiptvet. Bilde fra gården Skaug i 1902. Mads Tangestuen (innfelt) skal fortelle om hans historie. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Mads Tangestuen, leder av jødisk museum i Oslo, kommer i kveld (tirsdag) til Ungdomsskolen på Knapstad for å fortelle om jødene under andre verdens krig og Indre Østfold.Han eren historiker og ansatt som faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo. Han har forsket på de norske jødenes flukt til Sverige under den annen verdenskrig.

– Dette er noe vi ikke har tatt opp i historielaget tidligere. Jødenes situasjon i Norge og Holocaust kjenner de fleste vel til. I 1942 begynte en systematisk forfølgelse, med arrestasjon av alle norske jøder. I løpet av 1942 og 1943 ble i alt 773 norske jøder deportert til tyske dødsleirer. Bare få overlevde. Mange fikk hjelp til å flykte over til Sverige, sier leder i Hobøl Historielag Asbjørn Hjorthaug.

Ikke mange av de 773 som ble sendt ut av landet bodde i Indre Østfold, men det var noen.

– I Skiptvet bodde det en ved navn Abreham Marcus Abosch som drev handelsvirksomhet på Langli. Han hadde bl.a. som yrke å koke såpe, denne virksomheten skulle han ha utført oppe ved Hagfors ved Hobøl elva i Tomter. Han havnet til slutt i 1942 i Auschwitz, Polen og kom aldri tilbake. Vi får høre mer om hans historie, sier Hjorthaug.

– Ellers gikk mange av flyktning-rutene med jøder til Sverige også gjennom Indre Østfold. Fortellingene her er mange, og her er det helt sikkert mange historier som aldri har blitt fortalt, fortsetter han.

Artikkeltags