Gå til sidens hovedinnhold

Himba bergtar de eldre når den kommer på besøk i omsorgsboligene

Artikkelen er over 3 år gammel

Askim: – Du verden, ler Anny Rasmussen. Noe sånt har hun aldri sett maken til. Anny er interessert, begeistret og bergtatt. Spør om navn og rase på den lille hesten som står vennlig og tålmodig foran henne.

– Mini Shetland, sier du? Da snakker den vel ikke norsk da. Du får oversette for meg, ler Anny.

Matmor Vibeke Tharaldsen forteller at han er nybadet for anledningen. De andre i Kirkegata omsorgsboliger i Askim kan nesten ikke vente med å få hilse på Himba. Den ni år gamle miniatyrhesten er på sitt aller første oppdrag etter at den ble godkjent som besøkshest.

 

– Er det min tur snart? undrer en beboer. Og hesten tripper lunt videre.

– Vil du gi den gulrøtter, spør matmor Vibeke.

– Nei, jeg vil bare kose, svarer damen som er helt forgapt i den lille.

Vibeke og Himba hadde all grunn til å være fornøyde med sitt første besøk.

– Det gikk så fint, og jeg så at han likte det, smiler Vibeke som bor på gård på Ihlen i Askim. De hadde forberedt seg vel og lenge på dette.

– Himba har et godt lynne i utgangspunktet. Han er trivelig og syns at mennesker er helt topp. Vi har trent hjemme i stua og i stua til naboen, ler eieren. At den har vist imponerende egenskaper hva renslighet angår, tror hun er flaks.

– Hestens besøk er i regi av Askim frivilligsentral. Og da daglig leder Lill Pedersen kom for å hilse på oss var Himba i stua. Plutselig gikk han ut verandadøra, tisset ute, og kom inn igjen. Lill ble veldig imponert, hehe. Men i praksis skal det ikke være mulig å gjøre en hest renslig. De liker imidlertid ikke å tisse på glatte gulv, understreker Vibeke.

 

– Men uhell kan skje. Slik at nødsekken alltid er med, legger hun til med et smil. I nødsekken er avfallsposer og våtservietter blant annet.

Hesten har gjennomgått grundig sosial trening. Og lærer fremdeles. Uventede situasjoner, lyder, trapper og heis er blant det Himba må venne seg til.

Avdelingsleder Ola Halvorsen, ved Kirkegata omsorgsboliger sier at den lille hesten, og dyr for øvrig, kan gjøre små underverker med mennesker.

– Beboere som vanligvis ikke sier så mye, begynner plutselig å synge og fortelle. Mange her har et forhold til dyr fra tidligere, og minner og historier dukker opp. Det er veldig fasinerende, syns han. Og at mange har sterke minner knyttet til dyr, er ikke Vibeke i tvil om.

 

– Vi er jo et landbruksdistrikt, og svært mange har vokst opp med både husdyr og kjæledyr. Jeg håper at Himba kan gi folk en varm og gjenkjennende følelse, sier Vibeke.

Fra før får beboerne i Kirkegata jevnlig besøk av en besøkshund. Heretter blir også Himba fast gjest.

– Vi har dessuten fått lov av Vibeke å komme på gården hennes. Det er enkelte her som ikke kommer opp i rickshaw-syklene som vi disponerer, og vi ville gjøre noe for dem også. Dermed får de dra på gårdsbesøk, smiler avdelingsleder.

Alt er på frivillig basis. Og selv om hesten er i fokus, krever det en omsorgsrolle av Vibeke også. Det er hun som holder i tømmene. Begge to er trygge og sindige når de henvender seg til de eldre.

– Det startet med at jeg ville bli besøksvenn ved Løkentunet. Men da jeg fortalte hvordan jeg bodde og om Himba ble han straks mer interessant, ler Vibeke. Askim var mer enn klar for sin egen besøkshest. Og det fikk de.

– Jeg ville være med å gjøre noe for andre på institusjoner og sykehjem. Spre litt glede. Og det får jeg gjort nå, sammen med Himba. Jeg er kjempeheldig. Det gir jo så mye tilbake, sier Vibeke. Hun klapper sin trofaste venn. Roser. Han er litt sliten etter oppdraget.

– Det blir mye inntrykk for en liten hest. Jeg tror vi klarer oss med ett oppdrag om dagen nå i starten.

Med seg på besøk i Kirkegata hadde Vibeke sønnen Mikkel (11).

– Jeg syns det er viktig at barn får se at livet har forskjellige faser, syns Vibeke og tar et godt tak rundt sønnen.

– Dette er bare starten. Vi har mange ideer for hvordan Himba kan bidra både for barn og eldre, legger hun til.

De tre tusler mot bilen. Noen stopper opp og peker på Himba. En ungdom tar av seg øreklokkene og smiler. Den lille går villig inn i sin store hestehenger.

Ina Authen

ina.authen@smaalenene.no

402 33 458

Kommentarer til denne saken