EIDSBERG: Tirsdag avholdt KNA Indre Ytre Østfold sitt årsmøte i Helges hall på Lundeby Bokbinderi i Hærland. På plass var også far og sønn Henning og Oscar Solberg for å fortelle om status i satsingen. Selv om det er pappa som er mest kjent og som har størst meritter å vise til, er det Oscar som er framtiden. Det innser også Henning, spesielt etter nedturen han hadde i Rally Sweden i en R5-bil, det råeste du kan kjøre i rally etter WRC-bilene.

LES OGSÅ: Superduoen tar én sesong til sammen i rallycross-EM

– Oscar vi jobber med

– Jeg hadde en kjempetest i forkant og gledet meg skikkelig til å kjøre Rally Sweden. Men så røyk girkassa før shakedown. Deretter så FIA (internasjonale bilsportforbundet) at turbotrykket i bilen var 2,5 bar for mye. Jeg fikk fem minutters tidsstraff og teamet turte ikke annet enn å sette ned effekten på bilen med 40–50 hestekrefter. Det var rett og slett dritkjedelig å kjøre uten en konkurransedyktig bil. Og så viste det seg at det var bare var o-ringen som hadde falt av, sukker han, før han fortsetter:

– Jeg ser på muligheter for mer rallykjøring, da i en R5-bil. Den gamle Mitsubishi EVO som jeg har kjørt med i vinter går fortsatt fælt, men det er krevende å holde den som originalbil og få tak i deler. Akkurat nå er det først og fremst satsingen til Oscar vi jobber med, så får heller jeg ta til takke med å være med i Kjendis-Farmen og Skal vi danse, flirer 45-åringen.

Det Oscar Solberg har planer om å kjøre er det britiske rallymesterskapet. Planen er å stille i juniorklassen i en R2-bil, altså en framhjulsdreven rallybil. Målet er å klatre helt til topps sammenlagt og bli britisk mester.

– Oscar var med i fjor. Da ble han nummer tre. Hadde han ikke hatt maks uflaks i to av løpene hvor turboslangen hoppet av, så hadde han vunnet sammenlagt og fått 30.000 pund (cirka 340.000 norske kroner) i premiepenger, forteller pappa.

LES OGSÅ: Helene (21) debuterte i rally med lillebror Marius (15) som kartleser

Flaks med snøvær

Derimot har Oscar Solberg hatt mer flaks nå. For i helgen skulle egentlig første av seks runder blitt kjørt i England, Border Counties Rally. Men på grunn av snø ble løpet avlyst. Det passet 20-åringen bra. For runden hadde han uansett ikke fått kjørt. Pengene er fortsatt ikke på plass.

– Det passet oss perfekt. Nå fikk vi en måned til på oss for å skaffe penger til satsingen. Neste runde er nemlig ikke før slutten av april, smiler Spydeberg-gutten, som anslår kjøringen i England vil koste ham drøye 500.000 kroner.

Oscar Solberg mener det britiske mesterskapet holder bra nivå.

– I fjor var det åtte biler som fikk kjøre i juniorklassen. I år er tallet økt til 16. Det blir mange bra førere med og enda bedre tv-dekning enn tidligere. Jeg gleder meg, selv om jeg selvsagt synes det er morsommere å kjøre en R5-bil i stedet for en R2-bil, innrømmer Oscar, som fikk leie halvbroren Pontus Tidemand sin Skoda R5 bil under Sigdalsrally tidligere i vinter. Det ga mersmak.

– Det var dritartig. Jeg vant til og med en fartsprøve. Så det har jeg lyst på mer av, gliser Oscar, før pappa Henning bryter inn.

– Du må ikke glemme at du fortsatt er ung. Jeg var vel 25 år før jeg satt bak rattet i en rallybil. Jeg måtte gift meg før jeg fikk lov jeg, ler 45-åringen, til god latter fra årsmøtet.

LES OGSÅ: Oscar Solberg (21) fikk kjørt seg i onkel Petters favorittbil: – Nå er jeg støl i armene, altså

Et rolig årsmøte

Årsmøtet til KNA Indre Ytre Østfold gikk ellers rolig for seg på Lundeby Bokbinderi. Leder Jørn Grav kunne fortelle at klubben ved årsskifte 2017/2018 hadde 468 betalende medlemmer, noe som er en oppgang på 11 fra foregående år. Klubben er landets nest største, kun KNA Oslo og Omegn er større i landet. Økonomien er også god. Til tross for et lite underskudd på 35.000 kroner, så har klubben nærmere 1,5 millioner kroner i egenkapital.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Under årsmøtet ble også Freddy Høgås, Dag Johnsrud og Leif Kværnå hedret for 50 år i klubben.

Det er ellers en aktiv klubb både innen bilsport og bilpolitiske saker. Sportslig har klubben markert seg sterkt med navn som Petter Solberg, Henning Solberg, Oscar Solberg, Lars Solheim, Stian Paulsen og Sven Falck.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Nytt styre ble også valgt, og her var det få utskiftninger. Det nye styret for 2018 ser slik ut: Jørn Grav, leder (gjenvalgt), Irene Lundeby, nestleder (ikke på valg), Freddy Høgås, kasserer (gjenvalgt), Grethe Ruenes, kasserer (gjenvalgt), Thomas Strand, styremedlem (ikke på valg), Morten Sjølie, styremedlem (gjenvalgt) og Sven Falck, styremedlem (ny).