Det er helt utrolig at en advokat kan få seg til å skrive så mye vrøvl som det Thor Anders Smith Hoen skriver i tirsdagens lokalavis. En grunnleggende forventning til advokater er at man kjenner spillereglene. Det kjenner tydeligvis ikke denne advokaten. Den eneste grunnen til at jeg finner det bryet verdt å respondere er at litt undersøkelse viste at Hoen antagelig bor i Skiptvet. Forskjellen er at det gjør han medansvarlig for at kommunen er styrt slik den er. Reglene er klare: Den av innbyggernes velgere som ønsker å endre på styre og stell har full anledning til å stille liste innen 1. februar valgåret. Det var i fjor. Og det var for fem år siden, og det var for ni år siden. Hoen skriver i hvert fall ikke under innlegget sitt som lokalpolitiker.

LES OGSÅ: «Skiptvet – amatørenes lekegrind?»

Agnalt og co har holdt på i 12 år i lekegrinda si. I full offentlighet har de tullet rundt med sine svindyre leker. Det er ingen hemmelighet. Har aldri vært noen hemmelighet. Personlig kunne jeg ønsket at mange ting var gjort bedre med andre løsninger. Jeg har mang en gang ristet oppgitt på hodet over det som har utspunnet seg. Og jeg har til og med forsøkt å komme med saklige innspill. Til øredøvende taushet, dessverre. Selv om det er en ofte brukt hersketeknikk og vi sitter med de resultatene vi gjør så er det ingen grunn til å bli ufin slik Hoen nå framstår. En gang har jeg forsøkt å samle støtte for å få på plass et annet mannskap i kommunestyresalen. Det klarte jeg ikke og da er reglene klare. De som vinner valget bestemmer. Motargumenter hører hjemme i et demokrati. Etterpåklokskap og vrøvl forankret i åpenlys egoisme hører hjemme på Facebook, ikke i en demokratisk prosess.

Det som skjer med Helsehuset er helt innafor i min bok. Det er ingen grunn til å betale for mye for en tjeneste dersom man kan få den like god eller bedre andre plasser. Agnalt og Co har etterlatt seg mange millionregninger som vi må betale på de kommende årene. De kunne muligens vært unngått om f.eks Hoen hadde stilt opp i politikken og fått gjennomslag. Noe jeg regner med at han ikke har gjort siden har skriver som advokat.

LES OGSÅ: Skjetvingene lar seg ikke presse – nå ser de en annen vei

Når alt kommer til alt så tenker jeg at Hoen er like egoistisk som Agnalt og Co. Jeg ser at Hoen er en godt voksen mann (i risikosonen for mange livsstilssykdommer) det meste av tiden lokalisert i Askim. Antagelig bor han også i nærheten av Askim. Da er det naturlig at man vil ha livreddende førstehjelp så nært som mulig. I den andre enden av bygda er det like langt til Helsehuset i Askim som det er til Sarpsborg. Og når man først er der, men skal videre til Kalnes er det mye kortere fra helsehuset i Sarpsborg enn fra Helsehuset i Askim. Selv jobber jeg i Sarpsborg og bor midt i bygda. Det tar meg ikke særlig mye lenger tid å kjøre til Helsehuset i Sarpsborg enn det tar å kjøre til Helsehuset i Askim. Dessuten. De fleste gangene jeg har vært på Helsehuset så er det for å få beskjed om at jeg må videre til Kalnes. Da blir reisen alt i alt kortere når Helsehuset er i Sarpsborg. Det blir den også om man bor ved Vamma. Når vi i tillegg hvert år sparer 10 ganger det jeg betaler i skatt så ser jeg ingen grunn til å holde på en dårlig avtale med en upålitelig tjenesteleverandør.

LES OGSÅ: Skiptvet og Indre Østfold kommune har pratet sammen og har kommet nærmere enighet om flere avtaler

Hvis du virkelig er så forbannet på Agnalt og Co som det kan virke som du er, noe jeg for så vidt godt kan forstå, så er det bare en grunn til at amatører får holde på, og det er fordi ingen bedre stiller opp. Så slutt å vrøvle, ta heller ansvar og stil til valg om du tror du er villig til å ofre det som må ofres for å gjøre det bedre for dine sambygdinger.