Gå til sidens hovedinnhold

Over 50 speidere hentet ned fra fjellet i natt – tre sendt legevakt

Artikkelen er over 4 år gammel

(AN): Politiet i Nordland har natt til tirsdag hatt nok å gjøre i forbindelse med Speiderlandsleiren Nord 2017.

I går kveld meldte Avisa Nordland at over 40 speidere var hentet av Sea King, og i natt har nye speidere blitt hentet ut fjellet.

Nedkjølte og utslitte

– I går kveld og i natt har omtrent 2 000 speidere og rovere vært på haik ut fra speiderlandsleiren. Av disse valgte 115 rovere de to tøffeste rutene i et område ved Børvasstindene, det skriver leirsjef Peer–Johan Ødegaard i en pressemelding tirsdag morgen.

– Det var en stor gruppe speidere som ble overrasket over dårlig vær i Åselidalen i nærheten av Børvasstindan. Noen måtte avbryte turen, og vi bisto i å hjelpe rundt 50 speidere ned fra fjellet, opplyser operasjonsleder ved politiet i Nordland, Tommy Bech.

Tre personer er sendt til videre sjekk av helsevesenet.

– Det er klart at når man i juli opplever ned mot fem grader og regn, så er det krevende. Flere var nedkjølte og utslitt, og noen var skadet, forklarer Bech.

De øvrige speiderne ble sendt til en samlingsplass i Stordalen der de fikk i seg både mat og varme. Politiet avsluttet aksjonen i morgentimene tirsdag, og Bech opplyser at alle er ute av fjellet.

Ekstra helikopter

Hovedredningssentralen opplyser at til sammen 58 speidere ble hentet med Sea King mandag kveld og natt til tirsdag. For å sikre kapasiteten ved HRS ble et av Forsvarets Bell–helikoptere rekvirert og fløyet ned fra Bardufoss.

– For vårt vedkommende ble aksjonen avsluttet 01.10, opplyser redningsleder Raymond Prestøy til Avisa Nordland.

Da hadde også Røde Kors blitt fløyet ut i fjellet, for å sikre at alle som trengte assistanse fikk det.

Sea King hentet tre yngre speidere lokalt i Bodø–traktene. Flesteparten av dem som fikk hjelp var Rovere, speidere i alderen 16 til 25 år, som ble hentet ned fra Børvasstindan.

– De fleste ble satt av ved Åselibrua. Derfra ble de sendt med buss eller eventuelt ambulanse inn til Bodø. Det var ikke mange som var akutt skadet, sier Prestøy, og oppsummerer:

– En kneskade og noen som var nedkjølt, samt noen som hadde potensial for å bli det.

De involverte i aksjonen var HRS, politi, Røde Kors, Sea King, Forsvaret, Sivilforsvaret, helsevesenet, speideren selv og Bodø kommune.

– Hva tenker dere om at så mange speidere trenger assistanse?

– Slikt skjer. Turister i Lofoten og folk på topptur må også hentes ned.

Fire til sykehus

Ifølge NRK Nordland skal fire speidere være sendt til sykehuset natt til tirsdag.

– Fire speidere ble tatt hånd om av Nordlandssykehuset, men ingen hadde livstruende skader, opplyser kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset til NRK.

En av disse skal ha blitt skrevet ut gjennom natten, mens de tre andre blir på sykehuset for overvåkning og behandlig.

– En pasient får behandling for en skadet ankel, andre for nedkjøling. De er også veldig slitne, sier Angelsen.

Kommentarer til denne saken