Hva gleder du deg over? Du inviteres til å dele det med andre i anledning en spesiell dag

Til Spydeberg: Den kritikerroste artisten fra Mysen, Ellen Sofie Hovland, kommer til Spydeberg i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Arkivfoto: Guri Rønning

Til Spydeberg: Den kritikerroste artisten fra Mysen, Ellen Sofie Hovland, kommer til Spydeberg i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Arkivfoto: Guri Rønning

Artikkelen er over 2 år gammel

Verdensdagen for psykisk helse markeres med arrangementer i hele Indre Østfold. Her blir det humor, alvor og musikk.

DEL

Årets tema for Verdensdagen for psykisk helse er «Noe å glede seg over». Med det oppfordres folk til å finne de små og store tingene rundt seg som gir glede. På nettsidene til Verdensdagen, kan en lese at dette kan gi bedre psykisk helse i hverdagen. At når vi har noe å glede oss til, øker endorfinnivået vårt, noe som reduserer stress. Samt at vi kan påvirke andre gjennom våre handlinger, og ikke minst glede oss over ting som har skjedd. På nettsiden understrekes at når livet butter livet imot, er det vanskeligere å glede seg over noe. «Fraværet av glede over lengre tid kan være et varseltegn på at en person ikke har det så godt», i følge Verdensdagens nettsider. De henviser til forskning, og lister opp grunnpilarer innen levevaner som gir god psykisk helse: Et balansert kosthold, nok søvn, være i aktivitet, oppleve mestring og gode relasjoner.

LES OGSÅ: Slik påvirkes du av en daglig gåtur på to minutter 

Det er en rekke arrangementer og markeringer i Indre Østfold i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Her er noen av dem.

Trøgstad: Foredrag av Mia Börjesson i aulaen på Skjønhaug skole, 12. oktober. Hun har mye kunnskap om psykisk helse og er blant annet opptatt av hvordan foreldre kan bidra til å styrke barn og unges psykiske helse.

Eidsberg: Foredraget «Nøkkelen til suksess» av Adrian Lund, på Eidsberg bibliotek, 9. oktober. Han er kjent fra Tv-programmet «71 grader nord», og er hardt rammet av Tourettes.

LES OGSÅ: Kristian (34) har sittet nesten 10 år i fengsel – skryter hemningsløst av behandlingen på Phoenix Haga

Rus og psykisk helsearbeid inviterer, i samarbeid med Kirkens Bymisjon, til et foredrag med Yvonne Fosser. Hun er HR-direktør for Innovasjon Norge og en inspirerende foredragsholder. Hos Kirkens Bymisjon er temaene blant annet; Er det mulig å være sårbar uten å havne i offerrollen? Kan stress være positivt?

Spydeberg: Kommunen har hatt ulike små og store arrangementer gjennom mange år, og mottok Kreativitetsprisen fra Mental Helse i 2014. I år blir det arrangementer over flere dager, blant annet en markering for ungdomsskoleelevene på selve dagen, tirsdag 10. oktober. Torsdag 12. oktober inviteres det til gratiskonsert med kritikerroste Ellen Sofie Hovland på Løvestad Aktivitetshus. Artisten fra Mysen mottok Spellemannsprisen for albumet «Skandinavisk sjel», i kategorien viser.

Hobøl: De små gleder på Hobøl asylmottak. Et rebusløp for voksne og barn – med premie, 10. oktober.

LES OGSÅ: Hver fjerde jente blir deprimert av skolearbeidet

Skjelfoss psykiatriske senter markerer dagen ved å stå på stand utenfor Spar på Ringvoll, 10. oktober. Salg av håndlagde lys og utdeling av solskinnsboller. Pasientene ved Skjelfoss psykiatriske senter har lagd lysene og bakt bollene på aktivitetsrommet «Kreativiteten».

Askim: Skal ha forskjellige arrangementer i løpet av uken, som starter 7. oktober med blant annet informasjon, kaffe og vafler på Frivilligsentralen. Denne dagen er det også Glededag på Askimtorget og i bykjernen, med trubadur og miniponni. Det settes opp ett lerret hvor folk kan skrive hva de gleder seg over. Ungdomsteamet markerer verdensdagen for psykisk helse på ungdomsskolen i Askim, 10. oktober. Dagen markeres også på Askim videregående skole med frokost til alle elever, stands, musikk og mer.

Marker: MOT til å glede seg. I Ørje gjennomføres markering på skolen på dagtoid, og foredrag på kvelden for voksne, 10. oktober.

Fakta

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal dag, og er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse. Markeres 10. oktober, samt dagene før og etter.

Har til hensikt å skape åpenhet og gi kunnskap om psykisk helse – vi har alle en psykisk helse.

Har et nytt tema hvert år. I 2017 er det; «Noe å glede seg over».

Artikkeltags