Helén (54) dro i gang gratistilbudet ute igjen: – Godt å møte folk ansikt til ansikt

TRENING UTE IGJEN: Frisklivskoordinator i Indre Østfold kommune, Helén Christoffersen (foran), har fått tillatelse til igjen å kjøre utetreninger. Fredag var hun i gang igjen i Folkehelseparken i Spydeberg. De som kom var Turid Haugli (bak f.v.), Laila Jørgenrud, Turid Erøy, Mari-Ann Holand og Sigfrid Lauritzen.

TRENING UTE IGJEN: Frisklivskoordinator i Indre Østfold kommune, Helén Christoffersen (foran), har fått tillatelse til igjen å kjøre utetreninger. Fredag var hun i gang igjen i Folkehelseparken i Spydeberg. De som kom var Turid Haugli (bak f.v.), Laila Jørgenrud, Turid Erøy, Mari-Ann Holand og Sigfrid Lauritzen. Foto:

Nesten halvannen måned etter at treningstilbudet opphørte, er Helén Christoffersen tilbake med timer ute, dog med visse begrensninger.

DEL

Torsdag 12. mars besluttet myndighetene i samråd med Folkehelseinstituttet at all organisert aktivitet innendørs og utendørs skulle opphøre inntil videre.

For uten om idrettslag og treningssentre gikk vedtaket også utover Frisklivssentralen Indre Østfold. Frisklivssentralen er en forebyggende helsetjeneste som tilbyr kunnskapsbasert og effektiv hjelp til å endre levevaner, mestre sykdom og helseplager.

Per dags dato er det en avdeling i Hobøl/Spydeberg og en avdeling i Askim i den nye storkommunen. Men tilbudene begge steder er imidlertid åpne for alle innbyggerne i Indre Østfold kommune, også for bosatte Eidsberg og Trøgstad.

– Et stort savn

Ett av tilbudene har vært gratis gruppetimer. Frisklivskoordinator Helén Christoffersen i avdeling Hobøl/Spydeberg har holdt noen livetimer på Facebook for å aktivisere de som måtte ønske det. Men også hun har savnet det å kunne trene sammen med deltakerne.

– Det er noe av det mest ubehagelige jeg gjør – det å stå foran pc-en min og kjøre timer uten noen form for respons. Det er veldig upersonlig. Så jeg har savnet det å være sammen med disse folkene. Det må jeg si, smiler Christoffersen.

(Saken fortsetter under bildet)

TRIVES BEST UTE: Helén Christoffersen synes det er langt artigere å kjøre treningsøktene ute enn inne foran pc-en.

TRIVES BEST UTE: Helén Christoffersen synes det er langt artigere å kjøre treningsøktene ute enn inne foran pc-en. Foto:

Men fredag var hun i gang igjen med utetreninger ved Folkehelseparken i Spydeberg. Hun fikk godkjent av kommuneoverlegen at hun kunne ha inntil 12 personer og med to meters avstand.

– Jeg turte ikke helt å markedsføre det, for jeg var redd det skulle komme flere enn jeg hadde lov til, humrer hun.

LES OGSÅ: En sykkeltur fikk Vidar (53) til å flytte vekk fra Indre Østfold – nå lever han ut drømmen

Godt med plass på første økt

54-åringen slapp å engste seg. For det kom ikke flere enn seks damer denne første fredagen etter oppstart. Men for disse seks var det liten tvil om at det igjen var godt å samles til trening.

(Saken fortsetter under bildet)

KNEBØY: Turid Haugli var én av seks som kom på treningen fredag. Her kjører hun knebøy.

KNEBØY: Turid Haugli var én av seks som kom på treningen fredag. Her kjører hun knebøy. Foto:

– Det er godt å komme på treningene igjen. Det er ikke det samme å være hjemme. Det å bli trent av Helén er noe ekstra. Hun er så levende og full av energi. Så man blir dratt med om man vil eller ikke, smiler to av deltakerne, Mari-Ann Holand fra Tomter og Turid Haugli fra Spydeberg.

(Saken fortsetter under bildet)

GODT Å VÆRE I GANG: Mari-Ann Holand fra Tomter synes det er godt at det igjen er utetreninger.

GODT Å VÆRE I GANG: Mari-Ann Holand fra Tomter synes det er godt at det igjen er utetreninger. Foto:

Helén Christoffersen lover at hun kommer til å fortsette å ha disse treningene ute på fredager. I tillegg kommer hun til å kjøre en livetrening på Facebook hver torsdag.

Også Frisklivssentralen Indre Østfold avdeling Askim skal i gang med utetimer framover.

– Planen i Askim er å starte forsiktig opp med en liten utetreningsgruppe på mandag og onsdag. Individuelle veiledningssamtaler har i hele perioden blitt fulgt opp per telefon og med videosamtaler. Ellers har vi hatt livesending på Facebook med temaundervisning om gode råd for bedre søvn. Deltakere som har ønsket det har fått til sendt treningsprogrammer hjem på mail eller app. Det har også blitt delt noen videoer og andre tips på Facebook, forklarer frisklivskoordinator Hilde Katralen.

LES OGSÅ: Kjempeinteresse for ny bane – men mangler penger for å gjøre den enda finere

Mer enn bare gruppetimer

Helén Christoffersen i Spydeberg/Hobøl poengterer at Frisklivssentralen er mye mer enn bare disse treningstimene.

– Alle som trenger en eller annen form for endring i livsstilen sin kan ta kontakt med oss. Det være seg kosthold, aktiviteter eller ønske om tips og råd til utfordringer man har i hverdagen, forklarer hun, og forteller om en vanlig gruppe mennesker som ofte søker råd.

– Vi har mange som trenger å gå ned i vekt av helsemessige årsaker. Det være seg diabetes eller høyt blodtrykk og kolesterol. Hos dem som tar kontakt ser vi ofte store forbedringer. Mange går ned 20 kilo og slutter på medisiner. For oss er det også inspirerende å se hvor flinke folk er til å jobbe med seg selv, legger hun til.

LES OGSÅ: Midt inne i skogen har Jarle bygd et lite eventyrland: – Ta gjerne en titt, men vær så snill å ikke gå inn

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags