Gå til sidens hovedinnhold

Heiser seil på Statsraad Lehmkuhl: – Det er arven fra Sara

NRKs sommersatsing av året er å følge seilskipet Statsraad Lehmkuhl minutt for minutt. Om bord på skuta kan man finne trøgstingen Kjersti Marken.

På syttitallet gikk TV-serien Onedinlinjen. Serien handlet om et skipsredermiljø i Liverpool på slutten av 1800-tallet. I mormorens kjellerstue satt Kjersti Marken på tolv år og fulgte med på serien. Det var dette som tente hennes nysgjerrighet på seiling og på båtlivet.

– Jeg så at NRK søkte folk som kunne være med på Statsraad Lehmkuhl i sommer. Jeg søkte, og under over alle undre: Jeg ble akseptert!

I år er det den historiske seilskuta vi skal følge på TV-skjermene. Den skal ta oss med på en seks uker lang reise fra Havøysund i nord til Bratteklev i sør. På veien skal skuta en tur innom Shetlandsøyene.

– Det blir to drømmer i en smekk. Jeg har lenge drømt om å dra til Shetland, så jeg ble veldig glad da jeg fikk lov til å bli med.

Det var hele 2800 søkere på de 60 plassene.

– Jeg har jo virkelig vunnet gulloddet!

Sjøvant

Kjersti er vant til våte føtter, hun er nemlig aktivt medlem av vikingmiljøet i Tønsberg.

– Her får jeg seile med vikingskip, som Saga Farmann. Dette er en fullskala utgave av Klåstadskipet. Siden det var lite igjen av skipet da det ble funnet i en åker etter over tusen år, har man brukt andre båter fra samme tid med tilsvarende kjøl som utgangspunkt for Klåstadskipet. Så det er ikke en arkeologisk replika, men bygget på kvalifisert gjetning - på samme måte som vikingene bygget skip, med å splitte stokker og hugge til med øks.

Klåstadskipet er et vikingskip funnet i Vestfold, ikke langt unna Kaupang. Det er en Knarr fra slutten av 900-tallet. Men helt middelaldersk er ikke Saga Farmann:

– Vikingtida møter Star Trek i dette skipet, ler hun og fortsetter: – Vi har motor på skipet, men det kan vi jo ikke ha hengende ut. Så vi har festet dem på fire podder under vannet. Da kan vi lukeparkere med skipet, og det er alltid like gøy å se hvordan folk måper når vikingskipet elegant legger til.

Hennes interesse for vikingtiden startet med datteren:

– Min datter var veldig interessert i historie. Hun fikk med seg at det var vikingmarked på Hemnes og spurte om ikke vi kunne dra. Så da dro vi, og året etter dro vi igjen - men denne gangen hadde vi gått inn for å ha kostymer, forteller hun.

Sammen dyrket de interessen.

– Vi spilte også i Maridalsspillet. Men Sara, datteren min, likte ikke å reise i bil eller båt. Jeg fikk med meg at et Saga Oseberg, en replika av Osebergskipet, ble sjøsatt i Tønsberg i 2012, men tenkte at dit kom jeg meg ikke.

Men i 2014 omkom Sara Holmedahl Sandsmark i en ulykke på Bjørkelangen, der hun og en venninne ble påkjørt mens de var på hestetur.

– Jeg måtte finne noe nytt å fylle livet med. Så jeg ble med i vikingmiljøet, og det ble på en måte arven fra Sara.

Marken forteller om et varmt og inklusivt miljø, som har plass til alle, enten de tror på de norrøne gudene, ingenting eller Jesus.

– Mange spør meg om det er forenelig å være prest og vikinginteressert samtidig, men da forteller jeg om at det fantes kristne i Norge så tidlig som 600-tallet, sier Marken.

Trives best bak kamera

Det er vanskelig for Marken å bestemme hva hun gleder seg mest til med Statsraad Lehmkuhl-turen.

– Det er jo så stasråd at jeg får bli med, vitser hun.

Det er dog lett for henne å si hva hun gleder seg minst til.

– Jeg gleder meg ikke til å være på TV, men det får gå.

Hun er egentlig utdannet journalist, så hun vil heller være bak kamera enn foran.

– Jeg gleder meg til å treffe alle folkene som skal være der med meg. NRK har postet introduksjonsposter av alle som skal være med, og de virker som flotte folk.

Ellers gleder hun seg til å føle vinden i håret, klatre i riggen, ligge i hengekøya og kjenne havet under henne og føle at det er henne og havet. Kanskje hun til og med får lov til å styre skuta?

– Jeg er spent på å se om jeg takler de store bølgene. De største jeg har møtt på hittil har vært en meter høye, sier Marken.

Hun entrer båten i Bodø den 19. juli, og på slutten av hennes reise venter Shetlandsøyene.

– Det er en slags pilegrimsreise for meg.

Kommentarer til denne saken