Gå til sidens hovedinnhold

Heimevernet er tilbake der det hører hjemme

Artikkelen er over 1 år gammel

Forsvarsbygg har leid to lagerlokaler på Høytorp fort. Når det skal mobiliseres eller er øvelser, skal rundt 200 soldater i Mysen HV-område møte opp der.

Det er Indre Østfold kommune som eier Høytorp fort på Mysen. Seksjon stedsutvikling har ansvaret for både Høytorp og Trøgstad Fort.

– Siden i fjor høst har vi hatt dialog med HV01 og har nå blitt enige om en leieavtale på Høytorp. Mysen HV-område skal leie to bygg til lager. I tillegg vil heimevernet benytte bygg 28 som møtelokaler i løpet av året. Dette er et samarbeid vi ser frem til, sier Hans Petter Ringstad, fagkonsulent i seksjon for stedsutvikling og frivillighet i Indre Øsfold kommune.

HV01 på Rygge består av 18 områder. Mysen HV-område et av disse. Det omfatter alle de tidligere kommunene i Indre Østfold og rundt 200 soldater.

To lagerbygg

Områdesjef Jens Grøstad opplyser at de to lagrene på Høytorp fort skal brukes til militære effekter, men ikke våpen. Disse skal fortsatt lagres på Rygge.

– Alt materiell har til nå vært lagret sentralt, men forsvaret ønsker nå å fordele dette ut i distriktene. Ved mobilisering og øvelser skal våre soldater nå møte opp på Høytort fort, opplyser han.

– Hvor mye må forsvaret betale i leie på Høytorp?

– Jeg kan ikke oppgi summen, men det er en gunstig leie. Byggene har grei standard, sier han.

– Hvor lang er leieperioden?

– I første omgang minimum tre år. Men vi håper dette blir en permanent løsning, sier han.

Les også: Jørn stortrives på HV-øvelse på Høytorp – selv om han ikke så meldingen fra Forsvaret med det samme

Låner møtelokale

I tillegg til leie av to lagerbygg, skal altså heimevernet låne møtelokaler i bygg 28. Fra 1. mars i år har forsvaret leid dette bygget av kommunen slik at NVIO (Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner) har et fast møtelokale.

Hans Petter Ringstad er glad for å ha HV som leietaker på fortet.

– Det er naturlig å ha heimevernet på Norges største innenlandsfestning. Det er fint å få til et godt samarbeid mellom HV, NVIO og foreningen for Høytorp fort, slår han fast.

Det samme mener Jostein Flåøien, leder i foreningen.

– Det er kjempebra at forsvaret er til stede her, sier han.

Jobber for veteraner

Nestleder i NVIO Tom Borge og medlem Trond Aulie ønsker også heimevernet velkommen til fortet og låner gjerne ut bygg 28 når HV trenger møtelokaler.

NVIO, avdeling Follo og Indre Østfold, arbeider opp mot veteraner og deres familier på lokalt plan.

– Blant annet organiserer vi på vegne av forsvaret tre faste pizza-treff i måneden. Disse er i Askim, Ski og Drøbak. Vårt distrikt strekker seg fra grensen mot Sverige og til Oslo, opplyser Tom Borge.

Les også: Indre østfoldingen Marit (43) er Heimevernets første kvinnelige distriktssjef – skal lede 4.500 soldater

Kommentarer til denne saken