Gå til sidens hovedinnhold

Harald (71) ydmyk og stolt Wilsemedalje-mottaker

Leder Harald Gullåsen (71) fra Spydeberg i Stiftelsen Spydeberg prestegård siden opprettelsen i 2007 ble søndag overrakt Wilsemedaljen for sin mangeårige store innsats inne på prestegården med mange celebre gjester til stede.

– Jeg er ydmyk og stolt over å få Wilsemedaljen for stiftelsens store arbeid med det nå fredede prestegårdsanlegget sa hederspersonen selv foran de vel 30 inviterte som fikk være til stede på den høytidelige overrekkelsesseremonien inne på storslagne Spydeberg prestegård.

(Saken fortsetter under bildet)

Mye skryt

Medaljen og diplomet fikk Harald Gullåsen overrakt av tidligere riksantikvar (og tidligere PST-sjef) Jørn Holme etter en begrunnelsestale fra Thor Haugsten. Holme tok på seg noe av æren/ansvaret for at parkanlegget ble satt i stand.

– Da jeg besøkte Spydeberg prestegård i forbindelse med den offisielle åpningen av kronprinsparet i 2014 var jeg ufin nok til å spørre Harald om han ikke skulle sørge for at prestegårdsanlegget ute også burde settes i stand – og lovet ham solide midler fra riksantikvarembetet som jeg ledet da, om de sørget for at det kunne bli like fint som prestegården. I dag står vi her og Harald Gullåsen har stått i spissen for at dette flotte arbeidet er utført, sa blant annet Holme.

– Harald Gullåsen har på en uegennyttig og idealistisk måte arbeidet for vernet av den lokale kulturarv og fremmet interessen for denne. Derfor går årets Wilsemedaljetildeling ham, sa Thor Haugsten avslutningsiis i sin begrunnelsestale.

Videre holdt tidligere Wilsemedaljemottaker Per Kristian Skulberg «Årets Wilse-foredrag» om den svært markante sognepresten Jacob Nicolai Wilses Tyskland-tur i 1776.

– Det er en historie som trygt kan kalles datidens «Se og Hør»-historie, påpekte Skulberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Indre Østfold kommunes varaordfører Kathrine Hestø Hansen avrundet den formelle delen av arrangementet.

Startet ute i perlen

Før den høytidelige medaljeoverrekkelsen fant sted inne på prestegården, fikk gjestene utdelt drikke og god anledning til å mingle ute i det nydelige parkanlegget, etter alt arbeidet Stiftelsen Spydeberg prestegård har gjort for å gjøre det fredede prestegårdsanlegget til et attraktivt møtested med framtidsfokus.

(Saken fortsetter under bildet)

Begrunnelsestaler Thor Haugsten var for øvrig veldig opptatt av at det historiske stedet har hatt mange fornemme gjester i årenes løp.

(Saken fortsetter under bildet)


– Stedet har blitt frekventert av flere fremmede staters sendemenn. Vi nevner den danske, svenske, tyske, amerikanske og britiske. Disse ambassadørene har enten kommet som innledere av seminarer eller for å åpne utstillinger om Wilse eller Grunnlovskampen i 1814. Her har den lovgivende, den utøvende og den dømmende makt vært en rekke ganger – både for «å yte og nyte», som Haugsten sa i talen sin.

Kommentarer til denne saken