– Vi har økt årvåkenhet og oppmerksomhet og forholder oss til enhver tid til myndighetenes (NVEs) føringer og retningslinjer når det gjelder beredskap.- Vi har iverksatt særskilte tiltak når det gjelder IT-sikkerhet, forteller beredskapsleder i Hafslund Eco, Stig Morten Løken til Smaalenenes Avis.

Hafslund Eco eier helt eller delvis 81 kraftanlegg i Sør-Norge. I Indre Østfold har selskapet ansvaret for Kykkelsrud, Solbergfoss og Vamma kraftverk.

Etter at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 begynte å lekke ved Bornholm i Østersjøen har nordiske myndigheter startet etterforskning av saken. Det spekuleres i at lekkasjen er resultat av en bevisst handling og mistenker sabotasje.

– Har Hafslund Eco registrert noe mistenkelig atferd rundt sine kraftanlegg den siste tiden?

– Vi har ikke observert unormal aktivitet ved våre anlegg, forteller Løken.

– Hvor utsatt er kraftverkene til Hafslund?

– Vi har 81 kraftverk fordelt over et stort område i Sør-Norge og kraftproduksjon generelt er kritisk infrastruktur. Utover det ønsker vi ikke å spekulere i hvor utsatte vi er, sier beredskapslederen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte tidligere denne uken på en pressekonferanse at Norge vil øke sikkerheten på flere kraftanlegg og at norske myndigheter følger situasjonen tett.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder at det har observert droner og personer som tar bilder fra biler i nærheten av norske kraftanlegg. Politiet har også fått flere tips om dette i år.

(Saken fortsetter under bildet)

Rapportert til politiet

Morten Schau er kommunikasjonssjef i strømselskapet Elvia som er landets største med nærmere 2 millioner kunder på Østlandet.

– Det har vært to tilfeller den siste tiden der ansatte eller innleide arbeidere har observert dronekjøring rundt våre anlegg og linjer. Dette er ikke vanlig folk som kjører drone på fritiden sin, sier Schau til Smaalenenes Avis.

Han forteller at begge tilfellene er fra Innlandet og at det er meldt ifra om til politiet. Det er ikke registrert noe mistenkelig i Østfold.

– Vil det bli økt sikkerhet framover?

– Det er ikke noe jeg har hørt om. Vi ber folk være observante og melde ifra hvis det er noe mistenkelig man ser. Det er også oppfordringen fra politiet, sier kommunikasjonssjefen.