– Sameia ligger mellom Mysen, Eidsberg og Trømborg. Tidligere har det kun vært privat skiltet, men nå er det DNT Indre Østfold som ivaretar skiltingen etter nasjonal standard, forteller Kjersti Berg Sandvik, daglig leder i DNT Indre Østfold.

Flere inngangsporter til rundløypa

Hensikten med skiltingen er at alle skal føle seg trygge når de går tur i området, spesielt de som ikke er lokalkjent.

– Det som er fint nå er at vi har skilta det slik at man får tre naturlige innfallsporter til området. Den ene er fra lysløypa/kirken i Trømborg, den andre er fra Kloppa/Mysen-elva. Og fra Eidsberg-siden er det naturlig å gå inn fra Finnestad /Nisseklemma.

Arnfinn Kopperud, en lokal ildsjel fra Trømborg, har ledet arbeidet med skiltingen.

– Vi har fått opp seks-sju stolper med tre-fire skilt på hver stolpe, på tre dager, takket være seks-sju frivillige ildsjeler.

Varierende lengder

Han forteller at det er en familievennlig tursti som varierer i lengde, kommende an på hvilken inngangsport man velger.

– Det er en rundløype når du kommer inn til Sameia. Rundløypa er på 2,5 kilometer. Deretter har du litt forskjellige avstander fra de ulike inngangene til rundløypa.

Fra Trømborg: 2,4 km.

Fra Finnestad i Eidsberg: 1,2 kilometer

Fra Kloppa i Mysen: 3,4 kilometer

Rundløypa er ganske flat, men Sameia ligge på en liten høyde, så det er litt stigning fra inngangene inn til rundløypa.

Det er også mye historie i området, som du kan lese om langs rundløypa. Blant annet var det fra Bjørnstadsletta man gikk 17. mai-tog under 2. verdenskrig.

– Det siste som gjenstår nå er noen få retningspiler, litt blåmerking på trærne underveis, og litt som må ryddes i stiene. Pluss litt igjen for å tilrettelegge for klopper – som for eksempel er doble planker over våte hull, eller små trebroer over bekker. Det kommer utover våren, starter med det straks etter påske, avslutter Kopperud.

Berg Sandvik ønsker å understreke hvor viktig de frivillige er.

– Vi har finansiert skilt og så videre, og så har vi dugnadsarbeidere som tar jobben. Det er DNT-medlemmer som er mye ute selv og som ønsker å legge til rette for at også andre kan være ute, og gå tur i trygge omgivelser. Dem er vi er evig takknemlig for, vi hadde ikke klart oss uten, avslutter hun.

For dem som ønsker å utforske området med kart, så selges dette på Intersport (tidligere G-sport) i Mysen.