Har du et par millioner til overs kan du i dag sikre deg en passasjerbåt som kan gå i trafikk på Haldenvassdraget. Jan Tore Skofterud, daglig leder for Haldenkanalens sluseturer, har lagt MS «Strømsfoss» - med plass for 97 passasjerer - ut til salgs.

– Allerede i løpet av tirsdag fikk jeg flere henvendelser. Noen fra lokale interessenter, men også fra aktører andre steder. Så det er en fare for at båten forsvinner ut av vassdraget, sier Skofterud, og legger til:

– Dog kan det være avstand mellom det å ta en telefon og det å få finansiert et båtkjøp.

– Høy passasjeravgift

Skofterud meldte allerede i fjor at det ble vurdert salg av «Strømsfoss». Et av problemene var at passasjeravgiften ble gjort om til en fast avgift.

Les også: – Dette er dårlig dømmekraft

– Haldenkanalen har fått sin egen «flypassasjeravgift». Denne avgiften kan ikke vi leve med. Vi må nå betale passasjeravgift selv om vi kjører med tom båt, sier Skofterud.

Toalett-trøbbel

Men det er ikke bare avgifter alene som tar knekken på sluseturene med MS «Strømsfoss». Nye krav til sikkerhetskurs for mannskapet  er en faktor, en annen er manglende toalettforhold.

Les også: -Slakter avgiftspolitikken i kanalen

– Vi er avhengig av å ha toalettanlegg både i Tistedal og Strømsfoss - både med tanke på passasjerene, men også for å tømme septikktanken, sier han.

– Nå er dette toalett- og tømmeanlegget stengt i Strømsfoss. Det blir for dårlig for oss med kun det i Tistedal.

– Etterlyser samarbeid

Jan Tore Skofterud mener også at samarbeidet mellom de aktuelle kommunene og Haldenvassdragets Kanalselskap kunne vært langt bedre for å sikre passasjergrunnlaget for båtene.

– Jeg har inntrykk av at mange ikke vet hvilken perle vi har med kanalfarten her i Indre Østfold. Her trengs det jobb med markedsføring, sier Skofterud.

– Hjelper gjerne til

MS «Strømsfoss» ligger nå ute for salg for 1,9 millioner kroner. Selv om Jan Tore Skofterud kaster inn håndkleet selv, vil han gjerne hjelpe andre i gang.

– Jeg bidrar gjerne med min kompetanse om noen ønsker det. Dette er en unik turistattraksjon - og det er veldig hyggelig å kjøre båt på Halden-vassdraget, sier Skofterud til Smaalenenes Avis.

Jan Tore Skofterud er utdannet sjøkaptein og har jobbet på MS «Strømsfoss» siden 2011. Før det var han ansatt på DS «Turisten».

– Hvilke planer har du nå?

– Nei, jeg har ikke så voldsomme planer. Vi får bare se hvilke muligheter som åpner seg, sier han.

  • Les også: – Gjør ikke forskjell