Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir Haldens alkoholregler på russetreff gjeldende i hele landet

Artikkelen er over 3 år gammel

Reglene for alkohol på russetreff strammes inn og gjøres like for alle.

I fjor bestemte politimesteren at russen på russetreff i Øst politidistrikt, det vil si landstreffet på Fredriksten festning, ikke fikk lov til å ta med egen alkohol inn på festivalområdet.

Avgjørelsen kom etter at Halden kommune henvendte seg til myndighetene for å få klarhet i hvordan alkoholloven skulle tolkes vedrørende russetreff.

Russetreffene på Tryvann i Oslo og på Lillehammer hadde ikke de samme reglene, og det skapte sterke reaksjoner. I tillegg ble de nye reglene innført kort tid før landstreffet på festningen, og det var en stund usikkert om festivalen kom til å bli gjennomført i det hele tatt.

Får ikke servere etter klokka 03

Nå er det klart at Politidirektoratet krever de samme regelene for alle russetreff i Norge.

I god tid før russefeiringen våren 2018, har Politidirektoratet sendt et brev til landets politidistrikt og presisert hvordan alkoholloven skal forstås, skriver Aftenposten.

«Med henvisning til gjeldende regelverk ber vi derfor om at politidistriktene [ ...] pålegger arrangøren å søke skjenkebevilling på hele festivalområdet. Dette må også omfatte parkeringsplasser og camper for overnatting.»

En skjenkebevilling medfører samtidig at det er totalforbud mot å drikke medbrakte varer. En bevilling setter også krav til ikke å servere personer som er «åpenbart påvirket», og skjenkingen må stoppe senest klokka 03.

Disse reglene vil innebære store endringer for både russ og arrangører andre steder i landet.

– Kommunen som gir bevilling

Et påbud om skjenkebevilling innebærer samtidig et totalforbud mot å drikke medbrakte varer. For arrangører, og ikke minst for russen selv, innebærer dette store endringer. Russ vil ikke få ytterligere servering om de er «åpenbart påvirket», og skjenkingen må avsluttes senest kl. 03.

– Helsedirektoratet har presisert at denne typen tilstelninger er bevillingspliktige. Det er den enkelte kommune som må innvilge eller avslå skjenkebevilling, men de står ikke fritt til å vurdere at tilstelningene ikketrenger bevilling, sier Kristin Kvigne, direktør for politifagavdelingen i Politidirektoratet, til Aftenposten.

Bildeserie

BILDER: Landstreff Fredriksten lørdag 2016

 

– Når ingen kontrollerer, går det galt

Mie Skard, daglig leder for Tryvannsfestivalen, sier til avisen at hun tror innstrammingen kan føre til mer drikking blant russ i gatebildet eller i områdene rundt arrangementstedene. Hun tror også det blir mer rulling med busser og biler.

– På innsiden er det godt organisert, med mye politi og vakter til stede, det er sanitetstelt, og gratis vann deles ut. Det er når ingen kontrollerer, at det går galt, sier Skard og viser til at de inne på Tryvann ikke hadde en eneste voldshendelse i fjor.

Vurderte å vrake Halden som treffsted

Lasse Kjønigsen som står bak landstreffet på Fredriksten, sa til HA i mars i år at Halden holdt på å miste russetreffet.

Da de likevel valgte å bli, skyldtes det flere forhold. For det første fikk Kjønigsen forsikringer fra politiet om at skjenkereglene for russearrangementer i Norge blir like i år eller senest i 2018. Det er det som skjer med brevet fra Politidirektoratet.

I tillegg så var han voldsomt imponert over hvordan Halden kommune jobbet opp mot nasjonale myndigheter for å hindre at russetreffet i Halden skulle bli forskjellsbehandlet i negativ forstand.

Kommentarer til denne saken