– Det er fint at alle nå blir behandlet likt, sier Lasse Kjønigsen, som er ansvarlig arrangør for landstreffet i Halden 21. – 23. april.

Like før jul fikk han beskjed fra Politidistrikt Øst om at russetreffet i Halden måtte endre på sin praksis fra og med 2017. Tidligere hadde de tillatt russen å ta med seg egen alkohol inn på arrangementet. Det ville ikke politimester Jon Steven Hasseldal lenger tillatte.

Ville tvinge fram likhet

Problemet for arrangøren var bare at reglene ikke skulle håndheves slik de andre stedene i landet, som landstreffet konkurrerer med. Og de vurderte seriøst å flytte hele landstreffet til et distrikt som ikke var like strenge som Politidistrikt Øst.

Halden kommune mente også det var urettferdig at det ikke var likhet for loven. Kommunens jurist Sven Stranger ble satt på saken og snart var henvendelser sendt både til Helsedirektoratet og Politidirektoratet.

– Nå ber vi dem tvinge andre til å følge de samme reglene som i Halden, sa Stranger.

Nå har kommunen blitt hørt.

Brev til alle politidistrikt

Denne uka gikk det ut en klar melding fra Politidirektoratet til alle landets politidistrikt, ifølge Dagbladet som først omtalte saken.

Nå blir det ikke lenger lov for russen å nyte medbrakt alkohol på offentlige arrangementer i russetida.

Lillehammer og Tryvann kritiske

Den avgjørelsen synes politiet i Lillehammer, der et av landets største russetreff arrangeres, svært lite om.

– Som politi er vi redde for at russen i stedet kommer til å flyte rundt overalt, slik de gjorde for tjue år siden, sier politiførstebetjent Tord Linnerud i Lillehammer-politiet til Dagbladet.

Selskapet ROK, som arrangerer treffet på Tryvann, synes også lite om den ferske innstrammingen.

– Hvis det ikke blir lov for russen å ta med medbrakt alkohol, frykter vi at ungdommene ikke kommer. Da reker de rundt gatelangs og inntar parkeringsplasser og alle andre steder i stedet for å være på Tryvann hvor det er ordnede forhold, sier styreleder Ole Johan Prytz i selskapet til Dagbladet.

Over 8.000 kommer til Halden

Lasse Kjønigsen i Landstreff Fredriksten har derimot klokkertro på at russetreffet blir godt besøkt selv om russen i flere måneder har kjent til at de ikke får ha med seg medbrakt alkohol inn på anlegget.

– Russetreffet er fulltegnet. 117 busser er påmeldt, og vi kommer til å krype over 8.000 deltakende russ, sa Kjønigsen til HA i mars.

Han er forsiktig når han uttaler seg om at de nye reglene nå har blitt innført landsdekkende.

– Vi stiller oss bak lover og regler og synes at det er bra at det blir likt for all. Vi forstår at det må være retningslinjer rundt alkohol både for russ og andre festivaler, sier Kjønigsen.

Skryter av kommunen

Han har ikke selv presset på i offisielle kanaler, men har tidligere uttrykt at han er imponert over den jobben Halden kommune har lagt ned i saken.

– Halden kommune har strukket seg langt, det må jeg si. Jeg er imponert over både ordfører Thor Edquist, Sven Stranger (kommunens jurist), Jens Petter Berget (leder for samfunnsutvikling) og Magne Rannestad (Fredriksten Festnings Venner). Ikke bare har de hjulpet oss med å få svar fra myndighetene, men de har også utøvd press for å få like regler i hele Norge, og det har vi fått indikasjoner på at det nå blir, sa Kjønigsen til HA i mars i forbindelse med at de også avslørte at de hadde bestemt seg for å bli i Halden.