Adrian Ramberg Westgård (17) fra Askim, er elevrådsleder på Askim videregående skole. Han har samlet en kampanjegruppe som har jobbet i to uker for å få en fin plan på kampanjeuken.

– Hvert år pleier vi å ha kampanjeuke, hvor vi da ønsker å sette fokus på ett spesielt tema. I år ønsker vi å sette fokus på menneskeverd. Vi ser at det er noe vi virkelig trenger å sete fokus på, forteller Westgård.

– Siden vi først hadde korona og så streik, mistet vi mye av den medmenneskeligheten. Vi har også hatt problemer med det at det er mye søppel rundt på skolen og litt sånn at folk ikke har vært så hyggelige mot hverandre. Hvis vi ser på verden så ser vi jo krigen i Ukraina og hvor lite et menneskeliv er verdt for noen. Det er derfor vi har ønsket å gjøre noe med det nå, fortsetter Westgård.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Westgård forteller at de i kampanjegruppa har jobbet kjempebra.

– Vi har jobbet i et par uker for å få dette til, det er mange mails å sende for å få tak i foredragsholdere og hele pakka. Nå i år har vi fått litt mindre tid enn vanlig, men det har gått seg til, og de i kampanjegruppa har jobbet kjempebra.

– Hvem er med i kampanjegruppa?

– Vi har tatt imot hvem som helst i kampanjegruppa, men det er flest fra elevrådet der.

– Hva er planen for uken?

– Planen for uken er at vi skal tilby et foredrag for alle klassene, sånn at alle får noe undervisning rundt temaet. Vi ønsker at folk skal ha det i bakhodet, tenke litt over det, reflektere litt rundt det og kanskje komme med noe positivt. Også har vi også noen aktiviteter som omhandler temaet, men også er ment for å få folk samlet litt. Vi deler ut noen premier og det er mye som skjer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mandag 6. mars var det åpning av kampanjeuka med popkorn, musikk og Adrian elevrådsleder og rektor Vigdis Gjerberg som holdt åpningstaler i kantina.

Tirsdag hadde helsesykepleierne stand på biblioteket og det var aktiviteter i gymsalen i midttimen. VG3 var også på et foredrag «Raske løsninger med langsiktig konsekvenser» med David Matej Jensen og Matti Halle Kristiansen.

Onsdag var det kurs i sjakk på biblioteket med Eldin Franco David som er leder i Indre Østfold Sjakkselskap. Det var også E-sport i kantina i midttimen med Mysen E-sport arena. VG2 var på foredrag «La det umulige bli mulig» med Celine Smitt, Karianne Negård Smitt og Kjartan Espeland.

Torsdag i lunsjpausen var det Kahoot med premie, hvor Katarina Mehlum (16) fra Askim og Lea Helene Granberg (16) fra Spydeberg vant gavekort på kino. VG1 var på foredrag «mobberen og offeret» med Eddy Lyshaug og Kathrine Neegaard.

På fredag var det fredagskos på biblioteket med servering av te og snacks.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hvordan har dere fått tak i folk som kan holde foredragene?

– Da vi fikk valgt tema, var det noen googlesøk, og hørte om det er noen som kjenner noen. I år har vi faktisk tatt i bruk noen ressurser på skolen også, som helsesykepleier, et par lærere og faktisk en elev, så det er jo kjempeflott, avslutter Westgård.

Rektor Vigdis Gjerberg synes elevrådet har gjort en god innsats med å lage kampanjeuka.

– Jeg er stolt av elevrådet vårt, og spesielt kampanjegruppa som har arrangert kampanjeuke med overskriften menneskeverd. Det har blitt en tradisjon at elevrådet arrangerer temauke. Tidligere uker har hatt temaer som seksualitet, miljø og bærekraft. I år fikk hvert trinn ett foredrag. Unge mennesker har på hver sin måte formidlet sterke, gripende og svært tankevekkende foredrag om rus og mobbing. I tillegg har kampanjeuka bydd på kurs i sjakk, E-sport, Kahoot og andre hyggelige aktiviteter på biblioteket. Det er flott at ungdommene selv setter disse viktige temaene på dagsorden, sier Gjerberg.