Slitu: Det er fort gjort å miste energien i kroppen når høstmørket kommer, men på en parkeringsplass ved Slitukrysset står omtrent 30 barn, unge og voksne og tripper. De tilhører forskjellige skiklubber i Indre Østfold, og skal ha sesongens første langrennstrening på ekte snø.

I helgen var de på treningssamling i Trysil og gikk på kunstsnø.

– Det var fin kunstsnø der oppe altså, men ingenting slår ekte snø, mener Geir Arne Johannessen som er kveldens trener. Han er Slitu-mann, og var den avdøde skistjernen Vibeke Skofteruds første ordentlige trener.

Våryre om vinteren

Skiløperne som skal være med på treningen kommer fra klubbene Askim, Eidsberg, Spydeberg og Slitu, og i dag skal alle, både store og små, trene sammen.

– Det er perfekt føre for å trene teknikk i dag, sier Johannessen. Han forteller at i kveld blir det mye teknikktrening uten staver.

– Man får så godt grep i dette føret, legger han til.

Når de går bort til starten av løypa er det vanskelig å holde igjen barna. De virker nesten våryre, hadde det ikke vært for at det er midt i november. Etter et gruppebilde kan man ikke holde dem igjen noe mer. De setter avgårde innover i skogen som om det var fellesstart i verdenscupen.

De voksne kommer litt bak, og treningen får format som en skitur med litt ekstra øvelser.

Skigjengen er raske til å komme seg ut når sjansen byr seg. De bytter på løypene og bruker hele distriktet.

– Jeg er helt sikker på at det kommer til å regne i morgen, så da måtte vi ut og gå i dag, sier Johannessen.