«Alle» i Østfold handler på grensen

Øker: Sukkeravgiften i Norge øker svenskehandelen. Det liker NHO dårlig.

Øker: Sukkeravgiften i Norge øker svenskehandelen. Det liker NHO dårlig.

Artikkelen er over 2 år gammel

Hele 98 prosent av husstandene i Østfold svarer i en undersøkelse at de har handlet på grensen.

DEL

Bryggeriforeningen, som er en bransjeforening i NHO, har nettopp fått inn en YouGov-undersøkelse med data om nordmenns forhold til grensehandel, brutt ned på regioner der tallene er signifikante.

Bakteppet til undersøkelsen er innføringen av sukkeravgift hvor Stortinget i behandlingen av statsbudsjettet valgte å øke avgiftene på alkoholfrie drikker og på sjokolade- og sukkervarer med nesten to milliarder kroner, skriver Moss Avis.

I en undersøkelse som YouGov har gjennomført for Bryggeriforeningen, svarer 98 prosent av østfoldingene at de handler i Sverige. Videre svarer 92 prosent at de reiser til Sverige for å handle en gang i kvartalet eller oftere. Folk svarer også at de hamstrer både brus og godteri når de legger handleturen til Sverige.

– Resultatene i undersøkelsen forteller om utstrakt forekomst av hamstring under grensehandel og lageroppbygging i private hjem. Grensehandelen bidrar dermed til at vi får større forbruk av usunne varer enn vi ellers ville hatt, og er således ikke bra for folkehelsen, sier regiondirektør i NHO Østfold, spydebergingen Roald Gulbrandsen.

93 prosent av østfoldingene svarer i undersøkelsen at pris er grunnen til at de grensehandler. Folk flest oppfatter det som billigere å handle i Sverige uansett hva kronekursen er på.

Kjøtt, pålegg, ost, sjokolade, godteri og brus er de fire varegruppene som oftest havner i handlekurven hos dem som grensehandler.       

– Det gjøres en fantastisk jobb i Østfolds handelsstand, men sukkeravgiften bidrar til at vi mister arbeidsplasser, verdiskapning og konkurransekraft i fylket vårt og resten av landet, sier Roald Gulbrandsen i HNO Østfold.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken