Gravferder utenom det vanlige

Vil hylle livet: Mitt ønske er å lage begravelsen din så personlig at du skulle ønske du var der selv, sier Pia Cyrén i begravelsesbyrået Den siste reisen AS.

Vil hylle livet: Mitt ønske er å lage begravelsen din så personlig at du skulle ønske du var der selv, sier Pia Cyrén i begravelsesbyrået Den siste reisen AS. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Pia Cyréns misjon er å gjøre døden personlig. For eksempel gjennom å bære bestemor på fingeren som en diamantring.

DEL

Pia Cyrén, fra Nittedal, arrangerer gravferder utenom det vanlige: Hennes firma gjør asken fra avdøde om til juveler.

– Det blir ikke bare et arvesmykke fra bestemor – det er bestemor, sier hun til Romerikets Blad.

Begravelsesagenten har et hodeskallesmykke rundt halsen. Tilfeldig?

– Nei. Designer Børre Olsen sa til meg; alle andre som driver begravelsesbyrå bærer kors, du må ha en hodeskalle!

Det meste med Pia Cyréns nystartede begravelsesbyrå «Den siste reisen» er i grunnen litt annerledes. Begravelsesbilen er skinnende hvit. Skiltnummeret består av fem åttetall. Evighetstegnet. Og i stedet for at den døde blir lagt i en grav, tilbyr hun at det blir laget diamanter av kremasjonsasken, slik at man hele tiden kan bære den man hadde kjær, da i form av et smykke, tett inntil kroppen.

– Stenen blir et siste hvilested som vil gå i arv i generasjoner, sier hun.

Langvarig prosess

Prosessen foregår ved at karbonet i asken separeres under kremeringen. Karbonet blir så brent på nytt i et såkalt syntesepresskammer.

– Karbonet ligger under ekstremt press og i ekstrem varme i ti til 12 måneder, og blir da en rådiamant, forteller Pia som er eneforhandler av produktet i Norge.

Pia har nå tre diamanter som ligger til produksjon i Nederland. Alle er barn.

Skal sikre verdighet

Pia understreker at man gjennom firmaet også kan få helt tradisjonelle begravelser med kistebegravelse eller urnenedsettelse.

– Og det er viktig for meg å si at selv om begravelsen blir personlig, så må den ha noen faste rammer og et gjenkjennelig begravelsesritual som sikrer opplevelsen av verdighet. Men man velger selv om det skal være en intim minnestund med de aller nærmeste eller en fest med champagne og liveband – kanskje ved foten av et fjell.

– Er tradisjonelle begravelser for kjedelige?

– Nei, men de er ofte for upersonlige.

– En måte å tjene penger på

Biskop Atle Sommerfeldt mener ideen om å gjøre aske om til diamanter handler mer om å tjene penger framfor å hjelpe mennesker i sorg.

Biskop i Borg bispedømme Atle Sommerfeldt er skeptisk til at kommersielle begravelsesbyråer tilbyr å lage diamanter av aske etter mennesker som har blitt kremert.

–Når vi dør går vi tilbake til jord. Vi blir med det utilgjengelige. Dette er en del av det å akseptere at et menneske er borte, sier Sommerfeldt til RB.

Han legger også til at denne bruk av aske etter avdøde slektninger og venner ikke vil gi tilgang til et felles gravsted.

– Man vil i en slik sammenheng hindre andre i å ha et gravsted å gå til. Det vil bare være noen få som vil få ha minnet etter den avdøde. Et offentlig gravsted er viktig for at alle kan få bearbeide sorg etter døden, sier han.

Han mener også at diamantringer etter avdøde slektninger er en måte å gjøre penger på.

– Dette er etter min mening et framstøt fra kommersielle begravelsesaktører som ønsker å få oss til å bruke penger på noe som ikke vil være bra for oss når vi har mistet noen, sier biskopen.

Ikke lov i Norge

Aske etter kremerte mennesker kan etter loven kun benyttes ved askespredning eller urnenedsettelse.

– Denne form for gravferd der aske etter kremering gjøres om til diamanter er ikke tillatt i Norge. Man kan likevel søke om å få utlevert aske til utlandet der regelverket er et annet, sier avdelingsdirektør Torbjørn Backer Hjorthaug i Kulturdepartementet.

I Norge er det også satt noen begrensninger når det gjelder askespredning spesielt.

– Man må søke Fylkesmannen for å få godkjenning til å spre aske, og det er det lokale krematoriet som stiller krav til utlevering, sier Backer hjorthaug.

Ifølge Stalsberghagen krematorium i Rælingen er det strenge kav knyttet til utlevering for å hindre at asken skal havne på avveie.

– Vi utleverer ikke urnene til askespredning uten tillatelse. Ved urnenenedsettelse skal det foreligge en bekreftelse fra gravsted der urnen skal stå, sier kirkearbeider ved Stalsberghagen krematorie Trond Østnes til Romerikets Blad.

– Hva hvis asken skal brukes til å lage en diamant?

– Vi forholder oss kun til tillatelsen fra Fylkemannen. Dette blir en tillitssak ut fra dagens lovverk,sier Østnes.