Noen tanker etter valget.

Gratulerer til alle folkevalgte til det nye kommunestyret i Indre Østfold. Alle uten unntak. Jeg har stor respekt for alle de som orker å ta på seg ansvar og ledelse i en kommune gjennom fire år.

Valget gikk vel omtrent som forventet. Den nye styrende koalisjonen med firkløveret Ap, Sp, SV og Frp er jo noe uvanlig, men helt greit. Interessant at Frank Finstad og hans liste trolig får en plass i formannskapet. Frank er en av våre mest erfarne politikere med mye kunnskap om kommunalt styre og administrasjon. Det er sunt for demokratiet at det er med folk som våger å si i fra når det trengs. Så er det jo et stort tankekors at miljøpartiet går tilbake i en tid der kloden koker, brenner og flommer over.

Høyre gjorde et godt valg, men får dårlig uttelling. Jeg forstår at Jarle Bentzen og Thor Hals er frustrerte. Disse to var jo blant de mest ihuga propagandistene for storkommunen. Og de fikk den. I en leder beklager nå redaktøren at velgerne i Trøgstad og Eidsberg kan finne på å gi SP over 50 og 30 prosent av stemmene. Men slik kan valget gå i en storkommune. Stor spredning av stemmene. Lokaldemokratiet fungerer ganske godt, til tross for alt for lang avstand mellom folket og de styrende.

Trøgstad, Eidsberg, Askim, Spydeberg og Hobøl vil nok fortsatt bestå, men under en felles administrativ, politisk og økonomisk paraply som heter Indre Østfold. Askim må nok pent finne seg i å dele sin relative rikdom med Mysen by og de mindre tettstedene.

Det ser ut til at AP og SP fungerer godt sammen, og hvis dette ekteskapet fortsetter, kan de komme til å ha føringen med styre og stell i lang tid framover. Sammen med varierende samarbeidspartnere. Høyre har falt for eget grep, og har pussig nok plassert seg selv på sidelinjen. Det kan komme til å ta lang tid før de er tilbake på banen igjen. Tiden vil vise.

Jeg ønsker i alle fall kommunen vår lykke til videre.