Gå til sidens hovedinnhold

Gir elevene en energifylt start på dagen: – Alt sammen blir borte

Det sies at frokost er det viktigste måltidet i løpet av dagen. Ved Mysen videregående skole ønsker de å tilrettelegge for at elevene får en god start før en lang skoledag.

Der har de nemlig servert knekkebrød med gulost til elevene på morgenene, noe de har gjort siden skolestart. Det har falt i god smak hos elevene.

– Jeg sparer litt tid om morgen, og slipper å stresse med å lage frokost. Det er ikke alltid jeg gidder å spise frokost hjemme, og da kommer jeg sulten på skolen og spiser opp matpakka. Da er det fint å få frokost her, sier Tiril Sandtorp fra Mysen i det hun tar seg noen knekkebrød.

Hun tar seg knekkebrød hver morgen, og synes det er et bra tiltak fra skolen sin side.

– Det er en fin løsning, og det er nok til alle, sier 16-åringen.

God start på dagen

Merete Gimle Labråten og Camilla Klethagen jobber på Mysen videregående skole, og deler ut knekkebrød om morgenene. Sistnevnte står for smøring, og har virkelig fått dreisen på å smøre knekkebrød.

– Jeg smører minst 50 porsjoner, altså 100 knekkebrød om dagen, og alt sammen blir borte, sier Klethagen.

Skolen serverer knekkebrød fordi de mener at det er viktig at elevene får energi om morgenen.

– Vi serverer knekkebrød fordi vi er opptatt av at elevene skal ha en best mulig start på dagen, for å kunne lære best mulig. Det å starte dagen med en sunn frokost er viktig for oss. Derfor serverer vi frokost hver morgen. Alle skal ha en mulighet til å ha noe i magen før man starter skoledagen. Noen liker å spise frokost hjemme, men mange synes det er for tidlig, sier Klethagen.

Byttes ut

De serverer knekkebrød fram til høstferien, men etter ferien skal de prøve noe nytt.

– Etter høstferien går vi over til vaniljeyoghurt med granola. Vi har spurt elevene hva de ønsker seg, og det er det de har ønsket seg, sier Klethagen.

– Hvorfor har dere servert knekkebrød?

– Det er en del av et prøveprosjekt for å se hva det går mest av og hva som kan gange flest. Vi tenker på at folk har allergier, og veldig mange tåler knekkebrød med gulost. For de som ikke tåler det har vi glutenfrie knekkebrød, sier Klethagen.

Etter hvert skal de se hva som er mest populært, og velge hva de skal ha som fast frokost.

– Vi se hva vi til slutt ender på. Om vi skal ha flere alternativer, sier Gimle Labråten.

De kommer også til å ha frukt.

(Saken fortsetter under bildet)

Frokost er viktig

Rita Hjertaas Teigen er ernæringsfysiolog. Hun forteller at det er viktig å spise frokost.

– Det viser seg at de som spiser frokost har et bedre og sunnere kosthold gjennom dagen. Det er viktig at vi fyller på energi fra vi våkner. Når vi våkner har vi lavt blodsukker, fordi kroppen bruker mye energi gjennom natta, sier hun.

Teigen påpeker at det er bra for den mentale helsen å få i seg frokost.

– Man opprettholder god konsentrasjon og fokus gjennom dagen. Det vises gjennom studier at de som spiser frokost er bedre mentalt. For de som dropper frokost går man gjennom dagen med lavt blodsukker, konsentrasjonen blir nedsatt og tilstedeværelsen blir nedsatt, sier Teigen.

Hun forklarer hva en god frokost bør bestå av.

– En frokost skal være fullverdig. Det betyr at den skal inneholde litt av alle de næringsstoffene vi trenger, som er fett, protein og karbohydrater. Det kan være grove brødskiver, knekkebrød med pålegg, havregryn eller müsli, og litt frukt, gjerne litt grønnsaker, sier hun.

Ifølge ernæringsfysiologen er det mange unge som ikke spiser frokost.

– Jeg har ikke tall på det, men jeg vet at det er mange unge som dropper frokosten. Det kan være for at de ikke har matlyst om morgenen, mange sliter med det. Da kan det være lurt med smoothie eller yoghurt, sier hun.

Hun er positiv til at de videregående skolene i distriktet gir frokost til elevene.

– Fantastisk! Det er strålende. Det er et veldig bra tiltak, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken