ASKIM: Den siste læreplanen i videregående skole (Kunnskapsløftet) kom i 2006. Både fagplaner og lærebøker i faget Informasjonsteknologi 2 er temmelig utdatert, mener Ola Lie.

– Det var før både iPhone, iPad og Facebook. Og ikke minst tingenes internett, hvor milliarder av ting er koblet opp på nett. Kjøleskapet kan snart handle for deg, og parkeringsplassen sier selv fra til bilistene når den er ledig, påpeker Lie.

LES OGSÅ: Norsklærer i Mysen fikk 150.000 kroner

La bort bøkene

I samråd med elevene ble derfor bøkene lagt bort i starten av året, til fordel for at elevene lærte seg praktisk programmering. Elevene lærte om flere programmeringsspråk, og kunne etter fem skoletimer avlese sensorer og sende data til nettskyen for å få dem analysert.

Elevene fikk bruke Raspberry Pi (en enkel datamaskin for opplæring) og BBC mikrobit for å lære seg å programmere.

– Det er jo mye morsommere når de faktisk får komponenter til å rulle, vifter til å surre eller lys til å blinke i bestemte mønster enn bare å skrive programmeringskode på et ark, tror Lie.

Han visste at det var få som underviste på denne måten, spesielt innen tingenes internett og behandling av stordata. Dermed sendte han inn undervisningsopplegget sitt til konkurransen «Science on stage». Nå blir han en av fire fra Norge som skal delta i en stor realfagskonferanse i Portugal.

– Jeg synes det er morsomt at jeg holder meg såpass oppdatert i dette faget når jeg er over 60 år, sier han.

LES OGSÅ: Askim vgs. er én av få skoler som nå kommer med spesielt tilbud – kan gi elevene et forsprang

Grei lærer

Elevene i klassen er også godt fornøyde. De synes Ola Lie er en grei lærer. Det er aldri tvil om når undervisningen har startet.

– Ja, for det kan jo bli litt bråk i en klasse med 26 gutter, sier klassens to jenter: Erika Pliuscikaite og Syeda Ghousia.

De fire elevene som stiller til intervju er bestemt på at de vil studere data på høgskoler og universiteter, selv om veien fram dit har vært bratt for enkelte.

– Det var litt av et hopp fra å legge ut ting på nettsider til faktisk å lage dem selv. Eller få en mikrobit til å reagere som man vil, sier Erika.

Hun får støtte av Khoi Le.

– Ja, vi har lært at det er viktig å bruke god tid på å tenke gjennom oppgaven og hvordan den skal løses, sier han.

Aria Alinejad synes han har fått god kunnskap om programmering.

– Vi lærer å tenke logisk, ikke bare skrive kode, sier han.

LES OGSÅ: Little Einsteins fra Trøgstad reiste hjem med hodene høyt hevet

Bryter med tradisjoner

Ingen av elevene lar seg merke med at en 61-åring opptrer på en arena som på mange måter er de unges.

– Nei, han kan jo det han skal lære oss, sier Ghousia, som satser på å bryte helt med familiens forventninger når det gjelder utdannelse.

– I min familie er det tradisjon for at jenter skal studere medisin. Men som maskiningeniør kan jo jeg også arbeide i helsevesenet, sier Sayed Ghousia.