Tom vokste opp med at familien ikke snakket om hvem de var – nå forteller han sin historie

Nervøs og spent: Tom Paulsen (66) har malt Fruholmen fyr. Det er verdens nordligste fyrstasjon. Lørdag åpner han utstillingen «Sea Sami Moments» på Tomter.

Nervøs og spent: Tom Paulsen (66) har malt Fruholmen fyr. Det er verdens nordligste fyrstasjon. Lørdag åpner han utstillingen «Sea Sami Moments» på Tomter.

Artikkelen er over 1 år gammel

Han har vært kunstner i mange år. Likevel kiler det i magen. For dette er Tom Paulsens første separatutstilling i Hobøl.

DEL

HOBØL: På spørsmål om han er stolt av å være sjøsame, blir han nesten rørt. Ja, han er stolt og glad for sin bakgrunn.

Forelsket i øya

Etter at han og samboer Bente Flote-Hansen har besøkt Rolvsøy i Vest-Finnmark flere ganger, har de forelsket seg helt i øya som ligger langt ute i Barentshavet – en times båttur fra Hammerfest. I fjor sommer var de der i tre måneder, sov i campingvogn, stilte ut bilder i et nedlagt havfiskebruk – bygd om til galleri, atelier, leiligheter og kafé – og hadde kurs for tyskere. Gjestfriheten, de flotte turmulighetene og det arktiske landskapet har grepet dem så sterkt at de skal kjøpe seg hus på Rolvsøy. Men det blir et feriested. For hjemme på Tomter driver de et galleri og atelier.

(Saken fortsetter under bildet)

«Mot Kalven»: Dette motivet viser hvor Tom Paulsen og samboer Bente Flote-Hansen skal kjøpe seg hus på Rolvsøy.

«Mot Kalven»: Dette motivet viser hvor Tom Paulsen og samboer Bente Flote-Hansen skal kjøpe seg hus på Rolvsøy. Foto:

Mistet moren sin

Da Tom ble født for 66 år siden, døde moren av hjernesvulst. Hun var fra Risør. Faren, som var sjøsame på Rolvsøy og levde av fiske, måtte sende sin nyfødte sønn på Frelsesarmeens barnehjem på Nordstrand.

– Der bodde jeg i 20 år og hadde det fint. Min far hentet meg om somrene og tok meg med hjem til øya. Der trodde jeg folk snakket russisk. Men det var samisk. Før min far døde, snakket vi litt om det. For det å være same, skulle vi tidligere ikke prate om. Min 96 år gamle tante sier «Tom, det sier vi ikke noe om». Men Tom gjør det nå. For han er stolt av å være sjøsame. Derfor har han bestilt en draktpakke fra Kautokeino som sydame Berit Steen Eriksen, bosatt på Tomter, syr sammen for ham. Den skal være klar til åpningen av utstillingen «Sea Sami Moments» lørdag ettermiddag – i Galleri Art To Be – som han eier sammen med Bente. Sjøsamekofta er i hovedsak grå, ganske så ulik andre samekofter.

(Saken fortsetter under bildet)

Tom Paulsen har i anledning åpningen av utstillingen bestilt sjøsamekofte av sydame Berit Steen Eriksen (67).

Tom Paulsen har i anledning åpningen av utstillingen bestilt sjøsamekofte av sydame Berit Steen Eriksen (67). Foto:

– Det er fordi sjøsamene var fattige og ikke hadde råd til fargerike klær. De levde av fisk, forteller Tom Paulsen. I dag er situasjonen en helt annen. Fisk er god butikk, og sjøsamene lever som nordmenn flest.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Kunstner: – Det er som sjokolade, vi vil bare ha mer

Multer på øya

På Rolvsøy er det arktisk klima. Det vokser ikke trær der, men øya kryr av multemyrer. Det er også noen villsauer der. Rein er ikke ønsket på grunn av alle multene. Ildsjeler har laget seg nisjeprodukter av naturens råvarer som selges som delikatesser rundt i landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Samboer Bente Flote-Hansen (64) har kjøpt flere sameflagg som Tom Paulsen skal henge utenfor galleriet på lørdag.

Samboer Bente Flote-Hansen (64) har kjøpt flere sameflagg som Tom Paulsen skal henge utenfor galleriet på lørdag. Foto:

Til sommeren tar Tom Paulsen med seg flere av bildene han ikke selger til Rolvsøy. I fjor traff han den kjente illustratøren og kunstneren Svein Solem på øya. Han falt for Toms bilder, men hadde også noen korrigeringer som Paulsen tok med seg. Han har også blitt kjent med den sjøsamiske musikeren og komponisten Johan Sara. Hans

musikk har gitt ham inspirasjon mens han de siste to årene har malt over 100 bilder.

(Saken fortsetter under bildet)

«Knarkjerringa»: Tom Paulsen har utelukkende motiver fra Vest-Finnmark på utstillingen. Han håper bildene fenger mange.

«Knarkjerringa»: Tom Paulsen har utelukkende motiver fra Vest-Finnmark på utstillingen. Han håper bildene fenger mange. Foto:

Utstillingen åpner lørdag ettermiddag med sprudlevann og gitarspill av 12 år gamle Kristoffer Falao, elev ved Hobøl kulturskole. Tom Paulsen får nesten tårer i øynene når han tenker på det. Nå håper han kunstinteresserte møter opp for å se hva han med tanker, følelser og oljemaling ønsker å formidle gjennom sine bilder fra Rolvsøy – langt ute i havgapet.

Midnattsol: Dette bildet er et av rundt 100 som Tom Paulsen har malt med olje.

Midnattsol: Dette bildet er et av rundt 100 som Tom Paulsen har malt med olje. Foto:

Les også: Bente og Tom vant pris:– En stor anerkjennelse

Artikkeltags