Nyttårsaften er ofte preget av fest og moro, men husk at det kommer en dag i morgen når du spretter champagne-korken ved midnatt.

Vi nordmenn er stort sett veldig flinke til å tenke på miljøet, og vi er på Europa-toppen når det gjelder kildesortering. Likevel er det i høytiden vi har en tendens til å glemme oss bort.

Det du sorterer havner ikke i naturen

Nå som jula snart er over, gjenstår årets siste fest og den ser man dessverre ofte spor etter i flere uker.

– Husk at det kommer en dag i morgen når du spretter champagnen ved midnatt og ikke vær en nyttårsgris, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Hun er opptatt av at du må huske å rydde opp alt du har tatt med deg ut.

– Flasker, engangsglass og kartongen til stjerneskuddene skal ikke bli liggende igjen ute i snøen. Husk, det du sorterer havner ikke i naturen, sier Røine.

Les også: Adrian (23) selger fyrverkeri – dette går det mest av

Avfyrt fyrverkeri er restavfall

Restene etter fyrverkeriet har heller ingenting i naturen å gjøre.

– Brukt fyrverkeri skal legges i restavfallet, men hvis det ikke har gått av, må det behandles som eksplosjonsfarlig avfall, sier Jaana Røine.

Forhandlere som selger eksplosive varer og produkter er forpliktet til å ta i mot tilsvarende produkter når de skal kasseres. Hvis du ikke vet hvor du skal henvende deg for å bli kvitt det, må du kontakte politiet.

Et grønt nyttårsforsett

Nytt år betyr nye muligheter, så hvorfor ikke sette deg et grønt nyttårforsett for 2019?

– Mange er allerede flinke, men kanskje du kan sette deg et forsett om å bli enda bedre til å kildesortere i det nye året, avslutter Røine. 

Grønt Punkt Norge as sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. I tillegg drifter Grønt Punkt Norge AS innsamling og gjenvinning av plastemballasje, emballasjekartong og drikkekartong på vegne av Plastretur AS og Norsk Returkartong AS.

Les også: Politiet: – Selv om du bruker lovlig fyrverkeri, kan du bli straffet