Gå til sidens hovedinnhold

Full jubel for barnehage – men en sprekk på mange millioner ble hard å svelge for noen

Artikkelen er over 1 år gammel

Et klart flertall av Markers folkevalgte vil ta smellen og bygge barnehage til 60,3 millioner kroner. Dermed kunne 10 barnehageansatte og en virksomhetsleder på tilhørerplass knapt holde smilet tilbake.

MARKER: Det var en blid gjeng vi samlet utenfor rådhuset på Ørje etter at vedtaket var gjort i barnehagesaken, som ble flyttet opp som første sak i kommunestyremøtet tirsdag kveld.

Med stemmetallet 18-7 for formannskapets innstilling ga Marker kommunestyre grønt lys for å starte byggingen av ny barnehage på Bommen.

LES OGSÅ: Lyser spesiell barnehage ut på anbud – skal bygges i massivtre

Barnehagejubel

– Fantastisk! Dette unner jeg Marker kommune og ungene. Og de ansatte. Og foreldrene, sier virksomhetsleder og styrer ved Grimsby barnehage, Tove Skubberud Wang.

Nå kan 13 ansatte begynne å glede seg til å flytte inn i en ny, topp moderne barnehage nær Ørje sentrum mot slutten av neste år. Faktisk får de innflyttingen praktisk talt i julegave.

– Var du optimistisk før møtet?

– Man har jo ikke garanti for noe, det er mye penger. Det er jo ikke bare å vente på å få dem servert. Jeg skjønner diskusjonen og at denne avgjørelsen sitter langt inne, sier en tydelig lettet Skubberud Wang til Smaalenenes Avis.

(Saken fortsetter under bildet)

Fredag skrives kontrakten

Fredag skal etter planen kontrakten med entreprenør skrives. Det bekrefter ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap) overfor Smaalenenes Avis – uten på forhånd å kunne røpe hvilken entreprenør det er snakk om.

– Når starter byggingen?

– Dette har vært en lang prosess over flere år, så jeg regner med at entreprenøren er klar for å starte så fort som mulig etter at kontrakten er underskrevet, sier Kjersti Nythe Nilsen.

LES OGSÅ: Klarer ikke å bygge barnehage til 47 millioner - nå må kommunen tenke nytt

Tok ikke med pris- og lønnsvekst

Kommunen må trå til med en tilleggsbevilgning på 13,2 millioner kroner – noe som med litt kjapp hoderegning heiser den opprinnelige byggekostnaden på 47,1 millioner kroner til 60,3 millioner. Kostnadssprekken skal dekkes inn med 6,1 millioner kroner fra ubundet investeringsfond og 6,1 millioner ved nytt låneopptak.

(Saken fortsetter under bildet)

I saksfremlegget blir det understreket at den opprinnelige summen for bygging av ny barnehage egentlig skulle ha vært 51 millioner kroner, fordi pris- og lønnsveksten skulle ha vært lagt til for hvert år underveis i prosessen. «Det har den ikke vært og det beklager vi», står det svart på hvitt i sakspapirene fra administrasjonen.

Med en tilleggsfinansiering på 13,2 millioner ble uansett den relativt korte debatten preget av uttrykk som «ta smellen» og «svelge kameler». Kort sagt: Kostnadssprekken bekymrer.

Sp ville starte på nytt

Og for Senterpartiet ble det for mye å svelge. Partiets seks representanter fikk støtte fra Arbeiderpartiets Fredrik Hattestad Nesset for sitt forslag om å «starte prosessen på nytt for å sikre at rammene på 47,1 millioner holdes». «Kommunens økonomi er anstrengt, og andre store bevilgninger på vedlikehold av kommunens eksisterende bygninger er kjent og kommer», lød forslaget videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Thor Amund Halvorsrud og Thor Mauritzen tok Senterpartiets betenkeligheter med til talerstolen.

– Jeg er litt skuffet når denne saken kom igjen nå, begynte Halvorsrud.

– Vi ble lovet at 47,1 millioner kroner skulle være rikelig og tilstrekkelig. Nå står vi her igjen og trenger mer penger. Ja, vi er for ny barnehage i kommunen, men vi hadde ikke med oss lønns- og prisveksten. Hvorfor kommer nå dette opp igjen etter to år? Har kommunen råd til det? Kanskje vi ikke har råd til å la være, men ...

Sa Halvorsrud og lot spørsmålet henge i luften.

Svelger kameler

Morten Bakker (Ap) hadde kanskje kjent forsamlingen litt på pulsen.

– Ja, vi kan gjerne være sinna, frustrerte, oppgitt og skuffa over en sprekk på over 10 millioner, sa Bakker og konkluderte med at – ja, vi tar smellen og bygger som planlagt.

– La oss svelge noen kameler, ta den smellen, stå i det, sa Morten Bakker.

Høyres Kenneth Sirevåg og Barbro Kvaal fulgte opp, blant annet med at det ikke er noen barnehage i Markers historie som er bygd som barnehage.

– Nå får vi gjøre det. Det er på tide. Ja, vi tar smellen, sa Sirevåg, som la til at han synes gjennomføringen av prosjektet har vært meget bra. Og konkluderte:

– Vi bygger en kjempebarnehage, folkens – og vi bygger for framtida.

Kommentarer til denne saken