Gå til sidens hovedinnhold

Eventyrlysten far og sønn reiste rett fra Andesfjella til Jotunheimen

Artikkelen er over 2 år gammel

I ferien besteg askimingene Sigmund Hansen og sønnen Kevin Hansen Gonzaga fjelltoppen Machu Picchu i Peru, og tok like så godt Galdhøpiggen i samme slengen da de kom tilbake til Norge.

ASKIM: Sammen har far og sønn besteget alle kommune- og fylkestoppene i Østfold, samt gått til Oslo til fots tidligere i vår. Nylig kom duoen hjem fra nye eventyr, denne gangen i Peru i Sør-Amerika. 

– Hva gjorde dere i ferien?

– Vi var på en toukers rundtur i Peru fra 23. juni til 6. juli. Vi var først et par dager i hovedstaden Lima, som ligger ved Stillehavskysten, og er en såkalt «megacity» med over 10 millioner innbyggere. Det betyr at cirka en tredjedel av Perus befolkning bor i Lima, som ble grunnlagt av spanske conquistadorer i 1535. Selv om to store jordskjelv i 1687 og 1747 la Lima i ruiner, har den den gamle byen bevart mye av sjarmen, og er av UNESCO erklært som verdenskulturarv. Så fløy vi til Perus nest største by Arequipa, som har 1 million innbyggere, beliggende på 2335 meter over havet (moh). Her nøt vi utsikten til flere vulkaner, før vi satte personlige høyderekorder over et fjellpass på 4910 moh. på vei til Chivay i Colca-dalen. Da fikk vi virkelig kjenne hva tynnere luft gjør med kroppen. Godt var det da med bading i den varme kilden La Calera.

LES OGSÅ: Far og sønn gikk til fots fra Askim til Oslo – etter tre mil kom gnagsårene

– Hvordan var det i Colca-dalen?

– Colca-dalen bød på et mektig landskap med landbruksterrasser bygget allerede før inkaenes tid. Selve Colca-kløfta er visstnok verdens nest dypeste, bare slått av ei i Kina, og over dobbelt så dyp som Grand Canyon. 4160 meter ga litt av en utsikt, og fra «Kondorenes Kors» kunne vi se 1000 meter rett ned, samt iaktta kondorene som kun blir matchet av albatrossene i vingespenn.

– Hvor gikk ferden videre?

Ferden gikk deretter til Puno, som var utgangspunktet for båttur på Titicaca-sjøen. Titicaca ligger 3812 moh og er verdens høyest beliggende farbare sjø. Det var en spesiell opplevelse å besøke Uros-befolkningen, som bor på flytende sivøyer (40 store og 100 mindre). Det er rart å tenke på at de har bygget opp et eget samfunn ute i sjøen. Heldagsturen inkluderte også en visitt på øya Taquile.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Hva slags severdigheter så dere?

Neste stoppested var den gamle inkahovedstaden Cusco, som ble basen for mange utflukter. Vi opplevde severdigheter som pyramidene i Pukara, La Raya-passet, ruinene etter Saqsaywaman-festningen, Q’enqo, Tambomachay, Pucapucara, Raqchi-tempelet og Den Hellige Dalen (Urubamba-dalen) med de imponerende ruinene i Pisac og Ollantaytambo.

– Hva var høydepunktet på turen?

Høydepunktene sto i kø, men klimaks var uansett Machu Picchu og den ekstra «klatreturen» opp til Huayna Picchu. Tilfredsstillelsen var enorm over endelig å ha sett denne fantastiske inkabyen, som var bortgjemt og glemt i 500 år. Selv om forventningene hadde bygd seg opp helt fra barndommen, var opplevelsen enda mer spektakulær enn vi hadde forestilt oss.

– Og så besteg dere Galdhøpiggen?

– For å runde av drømmeferien etter at vi kom tilbake til Norge, tok vi turen til Galdhøpiggen. Kevin og jeg har besteget den før, men bestekompisene våre Robin og Lars Oraug Lottrup ville også ha «toppen av Norge» på CV-ene sine, og da var ikke vi vanskelige å be med rett fra Andesfjella til Jotunheimen.

Kommentarer til denne saken