Under årets Fylkesmesterskap for Ungdomsbedrifter, som gikk av stabelen onsdag 15. mars, skulle 16 kåringer deles ut blant nesten 100 elevbedrifter i Østfold.

En av kåringene var Beste videopitch, som ungdomsbedriften 3D Solutions fikk en solid andreplass på. Guttene i bedriften går alle 2. året på linjen datateknikk og elektronikk på Askim videregående skole.

– Vi begynte sent i høst og har jobbet med bedriften en hel dag hver uke siden, forteller daglig leder Jacob Solberg til avisen.

3D-printing

Ungdomsbedriften 3D Solutions driver med 3D-design og printing.

– Vi tar imot bestillinger fra firmaer eller privatpersoner som trenger noen deler fikset. Vi kan lage raketter til bil, maskiner og lignende, deler innen bygg- og næringsbransjen; ja, det meste egentlig, forklarer Solberg.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se videopitchen til 3D Solutions her:

En 3D-printer kan koste alt fra 4.000 kroner til 50.000 kroner, alt etter størrelsen. Askim videregående skole er utstyrt med ni 3D-printere i den billigste prisklassen.

Hvordan lager man slike 3D-figurer?

Vi tegner produktene vi skal printe på PC og sender tegningen til 3D-printeren. Deretter bruker maskinen enten hard eller myk plastikk til å kopiere tegningen og gjøre den fysisk.

Hvorfor valget av ungdomsbedrift endte på 3D-printing er Solberg klar på.

– 3D-printing minimerer kostnader og er mer miljøvennlig. Istedenfor at en bedrift skal importere en del fra Kina til 700 kroner, kan vi 3D-printe en lignende del til 200 kroner. Kortreist, effektivt og lønnsomt, mener den daglige lederen.

Egenlæring

Å jobbe i egen bedrift har vært lærerikt, men også tidvis krevende for tenåringene.

– Vi har måttet lære oss 3D-printing og bli gode på det helt fra bunnen av. Jeg, som daglig leder, har virkelig fått prøvd meg på det virkelige livet med å lede en bedrift og styre folk. Det har vært utrolig gøy å gå gjennom hele prosessen, forklarer Solberg.

Hvordan reagerte dere da navnet deres ble ropt opp som 2. plass?

Vi ble alle veldig sjokka. Ingen av oss hadde forventet det, men det er selvfølgelig utrolig gøy.

Er planen å fortsette med 3D Solutions?

Ja, i hvert fall ut skoleåret. Så får vi se hva som skjer, smiler Solberg lurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Ekte læring

Lærerne Tone Slattum Haug og Geir Østensvik ved Askim videregående skole er stolte av hva elevene har fått til.

Elevene får gjøre ting på ekte når de driver sin egen ungdomsbedrift. Ekte samarbeid, ekte mestringsfølelse og ekte bærekraft, forklarer de i en pressemelding.

Lærerkollegaene Kristine Kåtorp og Hanne Nygård Holmen fra Mysen videregående skole nikker samtykkende.

– Ungdomsbedrifter forbereder elevene på arbeidslivet – og arbeidslivet på elevene. Vi samarbeider tett med aktuelle bedrifter, og elevene får uvurderlig erfaring og følelse av mestring, sier lærerne.