(BROOM.NO): Hvis du noen gang har opplevd det, husker du det sikkert: Det blinker plutselig fra en fotoboks du ikke har lagt merke til før det var for sent.

Den følelsen glemmer du ikke så lett. Og så er det bare å vente på at det skal ramle ned et brev i posten – og få vite hvor mye over fartsgrensen du egentlig var.

Da får du også vite hvor stor boten var, og om det blir prikkbelastning i tillegg.

Blir værende i tre år

Ordningen med såkalte prikker i førerkortet, ble innført tilbake i 2004. Underveis har den blitt endret, slik at flere foreteelser enn bare fart gir prikker. Dessuten har det kommet særordninger for ferske sjåfører.

Når du har fått prikker, blir de værende der i tre år, regnet fra den dagen du vedtok forelegget. Så blir de slettet.

Hvis du pådrar deg flere prikker før det har gått tre år, blir disse lagt til de du har fra før. Og da kan det begynne å spøke for førerkortet. Åtte prikker i løpet av tre år gjør at du mister førerkortet eller som det heter i forskriften: Taper retten til å føre motorvogn, i seks måneder.

Varselsbrev

Blir du tatt for flere overtredelser samtidig, får du så mange prikker som overtredelsene til sammen gir. Etter fire prikker får du får øvrig et varselsbrev i posten.

Fartsovertredelser gir enten to eller tre prikker, avhengig av hvor fort du har kjørt, og hva som er fartsgrensen på stedet.

Kjøring mot rødt lys, ulovlig forbikjøring, brudd på vikeplikt, kjøring i sperreområde, for liten avstand til kjøretøyet foran og kjøring med trimmet motorsykkel/moped gir tre prikker. To prikker gis ved unnlatt sikring av passasjerer under 15 år.

Møt opp på politistasjon

Etter at man har fått førerkort klasse B, er det en såkalt prøveperiode på to år. I denne perioden blir antall prikker automatisk doblet, for overtredelser som nevnt over. Det som normalt sett skulle betydd fire prikker, blir da til åtte – og førerkortbeslag.

Lurer du forresten på hvor mange prikker du har? Det kan du få vite hvis du møter opp på en politistasjon i åpningstiden, og har med deg legitimasjon. Opplysninger som dette blir ikke gitt over telefon.