SPYDEBERG: «Jeg er ikke vant til regler. De lager jeg selv». En av beboerne ved Fossumkollektivet forteller. Flere har åpnet seg for profesjonell regissør Livirén Bratterud slik at hun kan fange deres historier på film. Biter av barndom ingen fortjener. Det er sterk kost, men også varme og humor. Det nære forholdet mellom ansatte og ungdommene tydeliggjøres. Viser at de opplever oppturer og nedturer sammen.

Mye hjerte og varme

I tillegg til hovedfilmen på 15 minutter, er det laget en kortversjon som skal vises på reklamefrie dager. Blant annet alle TV2 sine kanaler 1. juledag. Det var en spent, litt flau gjeng som så filmen for første gang mandag kveld på Gullklumpen. Tårer og latter satt løst.

– Den var bra. Jeg syns filmen viste hvordan vi har det, uttale en av ungdommene etter premieren. Regissør Bratterud ville se behandlingstilbudet og miljøet på nært hold før hun sa ja.

– Jeg fant ut at det var et sted med mye hjerte og varme. At de viste meg tillit har resultert i en film jeg er veldig fornøyd med, sier Bratterud. Thea Johansen Dapaan var statist.

– Det var gøy. Jeg syns det er fint å få være et ansikt for dette, fastslår hun med et stort smil.

– Hvordan er det å bo på Fossumkollektivet?

– Veldig bra. De har rammer og regler som vi behøver, sier hun.

Hafed Bendriss legger til:

– De er flinke til å snakke med ungdom og vet hva som er best for oss.

Født rusavhengig

– Det du føler kan ofte gå ut i handlinger, påpeker ei reflektert jente i filmen. Forteller videre at hun ble født rusavhengig. At hun aldri har hatt troen på seg selv. Men mange har overrasket nettopp seg selv her. Andre har falt ut.

Michelle: Du kan grave deg ned i skammen, eller leve med det og legge det bak deg.

– Det er trist. Men det hører med til virkeligheten dessverre, påpeker Rita Berget Lindblad, markedskoordinator i Fossumkollektivet. Hun er glad for at informasjon om tilbudet vil nå ut til hele landet.

– Det er mye verdt, og filmen får frem Fossumkollektivets unikhet i alle ledd, sier hun.

Du kan se filmen og kortversjonen for tv her

Fakta

Stiftelsen Fossumkollektivet er et bo- og behandlingstilbud for unge i hele landet med rusproblem, fra 15–30 år. Har 100 plasser fordelt på ni avdelinger i fire fylker.

Ble etablert i 1983 på Vestre Fossum gård i Spydeberg.