Ørje-gutten Sondre trives på vakt langs kysten

På vakt: Sondre Sivertsen (22) fra Ørje stortrives i tjenesten om bord på kystvaktfartøyet KV «Bergen». begge foto: daniel netland/Sjøforsvaret

På vakt: Sondre Sivertsen (22) fra Ørje stortrives i tjenesten om bord på kystvaktfartøyet KV «Bergen». begge foto: daniel netland/Sjøforsvaret

Han har vært i utlandet og store deler av Norge, feiret julaften i sjøuniform og del-tatt på spennende tolloppdrag.

DEL

– Da er vi «good»!

Sondre Sivertsen gir beskjed til rekkekameraten om at de er klar for nødslep. 22-åringen fra Ørje er i full sving om bord på KV «Bergen», én av åtte ytre kystvakter i Norge.

Vi skriver september og han befinner seg i havgapet utenfor Lysekil i Sverige, hvor en større øvelse pågår. Sammen med Kystverkets OV «Ryvingen» trener Sondre og kystvaktfartøyet på forurensing på sjøen sammen med Sverige og Danmark.

– Det er første gang jeg er med fartøyet til utlandet, så jeg får jo delta på veldig mye moro. Det er også derfor jeg valgte å begynne i Forsvaret, nettopp for å oppleve ting, forteller han.

– Et bra sted å starte

Om bord på KV «Bergen» er Sondre lærling, men han begynner å bli en erfaren mann til sjøs. Sommeren 2018 gikk han rekruttskolen på Madla, før stilling i Kystvakten ventet til høsten.

– Jeg er veldig fornøyd med hvor jeg er. For min del var Forsvaret et veldig bra sted å starte, forteller Sondre.

På fartøyet jobber 22-åringen som takkelgast, eller lettmatros. Der har han en del ansvar på dekk, samtidig som han gir ut arbeidsoppgaver til sine menige kollegaer.

– Det er veldig kjekt å sjefe over gutta, smiler han før han fortsetter:

– Jeg går egentlig bare gjennom vedlikeholdsprogrammet og ser hva som trengs å bli gjort til enhver tid. Så skriver jeg det ned på tavla og setter menige i arbeid, selv om jeg også hjelper til.

Jul i uniform

Hverdagen til den ytre kystvakten går hovedsaklig på å vise tilstedeværelse og utføre fiskeriinspeksjoner, samt bidra i søk- og redningsoppdrag og ved slep om nødvendig.

– Det er jo mye morsomt man får være med på, som kule slep og det å kjøre Sjøbjørn (Sjøforsvarets lettbåter, journ. anm.). Jeg har også vært med på spennende tolloppdrag. Vi møter også på mange folk som kanskje ikke burde ha kjørt båt, forteller Sondre.

– Det beste med jobben er egentlig følelsen av å vite at jeg er her for en grunn, hvis noe skulle skje. Det er liksom vi som skal være der og hjelpe til, fortsetter han.

Som andreårslærling på KV «Bergen», har Sondre Sivertsen lagt bak seg en god del seilas. Selv om han mistet en tur til Danmark i sommerferien, står det ikke på minneverdige opplevelser.

– Jeg feiret jo jul sammen med besetningen i Egersund. Det var veldig moro. Da hadde vi oss en god julefrokost, før vi tok på oss paradeuniform og gikk i kirka. Men det var ikke like gøy å dra ut på oppdrag 1. juledag, ler han.

Jobbkarriere på båt

I motsetning til hvordan det eksempelvis er på fregatt, som har et mannskap på over 100 personer, er besetningen relativt liten om bord på en Kystvakt. Det er rundt 20 personer. På et fartøy som KV «Bergen» blir det vanskelig å få alenetid, men dét plager ikke Sondre i særlig grad.

– Det er en gjeng det er lett å komme inn i. Og det går greit å omgås folk hele tiden, selv om man av og til må gå inn på lugaren for å få litt tid for seg selv. Men generelt er det veldig morsomt om bord. Man blir fort kompis med folk, og det går mye i «pranks», sier han.

– Man møter jo folk fra hele landet. Jeg har blitt kjent med mange som jeg håper å treffe også etter at jeg er ferdig i Forsvaret.

Og planen etter at hans tid i uniform er ferdig, har Sondre klart for seg.

– Da skal jeg på fagskolen og ta styrmannssertifikat. Jeg tenker å jobbe på båt, forteller 22-åringen.

– Så hadde det vært veldig morsomt å komme tilbake til Sjøforsvaret som styrmann og blitt befal, smiler han.


Artikkeltags