Nå opplyser leder i Nes lenseteater, Susan Bos, at de dessverre ser seg nødt til å utsette årets forestilling.

– Forestillingen var allerede utsatt en gang på grunn av usikkerhet med tribunene. Nå gjør koronasituasjonen at vi ser oss nødt til flytte stykket «Festen» enda et år fram i tid, sier Bos.

LES OGSÅ:Drapet forandret Skiptvet for alltid – Bjørn er nevø av offeret og har fått føle at historien helst ikke skulle snakkes om

Hundreårsjubileum

Når stykket flyttes til august 2021 er det akkurat hundre år siden den historiske hendelsen som er utgangspunkt for teaterstykket. Dramatikken som utspiller seg i Skiptvet denne augustkvelden er knyttet til en dansefest i Aasheim. Det blir basketak om en forsvunnet sykkel, og like etter finner man 25 år gamle Einar Wold knivstukket og livløs i en grøftekant.

– Kristin Lyhmann har skrevet et fantastisk stykke som går nærmere inn på det som skjedde og hva det gjorde med ungdomsmiljøet i bygda. Vi får høre hvordan han som ble dømt for drapet, Boye Andersen, opplevde det, sier Bos.

En av de viktigste grunnene til at forestillingen blir utsatt er problemer med øvelser i forhold til smittevern, og blant annet måtte to øvingshelger i vår avlyses.

– Vi synes det var vanskelig hvis alle aktørene skulle ha en meter mellom seg. Det ville gitt et annet preg på stykket, og vi vil ha mer fokus på skuespillet, sier Bos.

LES OGSÅ: Midt i koronakrisen sto samlingsplassen ferdig: – Håper jeg snart kan klippe snor her

Finsk regissør

Hun understreker også at man ikke vet hva som kommer til å skje utover sommeren.

– Hvis smitte blusser opp igjen ville det bli enda vanskeligere og dyrere å avlyse, sier Bos.

En annen utfordring er at regissøren, Titti Oittinen, er finsk.

– Jeg var inne og sjekket reiseråd for finske borgere, og det var ganske enkelt: «Res inte utomlands».

Det er engasjert to profesjonelle skuespillere til stykket, Edvin Anstensrud og Jonas Kippersund. I tillegg er Ella Gyri Groven (koreograf), Tom Simonsen (scenograf) og Wenche Andresen (kostymer) på plass.

– Vi var allerede i gang med å sy kostymer. Men dem kan vi jo bruke til neste år. Det har passet for de aller fleste å flytte forestillingen, sier Bos.

Hun er imidlertid lei seg for at teatret ikke får prøve den nye tribunen. Etter at dårlig overflatespenning og fare for kvikkleireskred førte til at tretribunen på museumsområdet måtte rives, er en ny og mindre tribune i granitt er ferdigstilt.

– Den er blitt veldig fin, vi hadde gledet oss til å spille der, sier Susan Bos.