Folkehelseinstituttet foreslår lengre åpningstider i matbutikker og for alkoholsalg før jul for å unngå økt smittespredning i forbindelse med julehandelen.

Anbefalingen fra FHI kommer i forkant av regjeringens pressekonferanse med ny informasjon om koronasituasjonen til befolkningen. Da vil det trolig også komme regler for smitteverntiltak i julen.

I en lang liste ramser FHI opp tiltak for å hindre økt spredning av koronavirus i opptakten til julehøytiden. VG omtalte forslaget først onsdag morgen.

Særlig i forbindelse med julehandelen foreslår helsemyndighetene en rekke tiltak som kan benyttes for å holde smittespredningen nede. Flere virkemidler foreslås for å hindre at veldig mange mennesker oppsøker samme steder samtidig.

Må ha strategi

– Med åpne butikker på flere helligdager i julen kan man redusere storhandling og press på butikker før jul. Utvidet salgstid for alkohol i butikk og på vinmonopol vil kunne gi ytterligere reduksjon i presset, skriver FHI i beslutningsgrunnlaget som er oversendt regjeringen.

– For kjøpesentre bør det utarbeides en strategi for hele senteret, inkludert fellesarealer. Det bør vurderes å ha vakter som tilser at anbefalingene følges, står det i grunnlaget.

Det foreslås også å etablere egne tidspunkter slik at risikogrupper kan handle uten at andre kunder er til stede og hvor det tilrettelegges med at antall kunder begrenses.

Frp støtter

Fremskrittspartileder Siv Jensen støtter innspillene fra FHI både når det gjelder åpningstider og for alkoholsalg. Hun viser til at Frp mener butikker selv skal få bestemme sin egen åpningstid, og at de får selge alkohol i denne åpningstiden. Hun mener også at bensinstasjoner skal få mulighet til å selge alkohol.

– Nå er det er en god mulighet til å teste vår politikk. Det er bra for folks valgfrihet, og det er bra for å spre førjulshandelen mer og at det blir mindre smittefare i butikkene. Vi forventer at regjeringen følger anbefalingene fra FHI, sier hun til NTB.