Gunnar har besøkt alle verdens land. Det er én type restauranter han alltid holder seg unna

Artikkelen er over 2 år gammel

Ekspertens råd: Unngå disse restaurantene på ferie.

DEL

Sommer er høysesong for ferier til utlandet og dermed også for å spise ute på restaurant i fremmede land. 

Men hvordan finne riktig sted? Hvordan unngå de overprisede turistfellene og finne de virkelig gode matoppelvelsene? Nettavisen har snakket med eksperter for å få tips for å finne frem i restaurantjungelen.

Innkaster-restauranter

En type sted kan du vært fall kutte med én gang, skal vi tro globetrotter og journalist Gunnar Garfors, som har besøkt alle verdens 198 land. 

GLOBETROTTER: Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land. Her er han i Nord-Korea.

Privat

Garfors har som en regel at han aldri går på steder med såkalte innkastere. Det er ansatte som står utenfor restauranter ved populære feriesteder og forsøker å lokke ukritiske turister inn.

- Hvis de trenger å ansette innkastere, så er det en grunn til det. Sånne plasser skyr jeg som pesten, sier Garfors til Nettavisen.

Foodie og blogger Anders Husa anbefaler også å gå forbi slike restauranter. 

– Innkastere er et sikkert tegn på at stedet ikke har rykte på seg for god mat og derfor må ty til andre midler for å få gjester, sier Husa til Nettavisen.

Blinkende lys

Husa mener det er flere måter å identifisere steder man bør unngå.

– Unngå generelt steder med store blinkende skilt, menyer på display utenfor, menyer på flere språk, bilder av maten eller enda verre – ekte tallerker med mat på display, sier Husa.

Garfors mener på sin side man bør være skeptisk til steder ved store turistfartsårer, og dessuten helt tomme restauranter.

– Jeg ville bare gått dit hvis jeg hadde fått det sterkt anbefalt eller visste at jeg var veldig tidlig ute. Ellers, hvis det er noe med restauranten som er for bra og som ikke har noe med mat å gjøre, for eksempel utsikten, er maten sjelden på samme nivå, sier han. 

Skeptiske til Tripadvisor

Nettsteder som TripAdvisor er populære for mange turister på jakt etter et spisested. Både Husa og Garfors er imidlertid skeptiske.

– Jeg har generelt bare dårlige erfaringer med disse tjenestene. Selve rangeringen og topplistene deres har jeg dessverre aldri stolt på. For det første er det for lett å jukse seg til en bra plassering, og for det andre så tror jeg dessverre ikke at summen av folks meninger nødvendigvis er et godt svar når det gjelder restauranter, sier Husa.

Garfors mener på sin side at Tripadvisor bærer preg av å være veldig amerikanisert.

– Det gjør at det amerikanere setter stor pris på, som store porsjoner, preger mange av topprestraurentene, sier han.

– Snakk med folk

Garfors mener den beste måten å finne et bra sted å spise på er å snakke med lokalbefolkningen.

– Det er ikke vi nordmenn så gode til, hvis vi ikke har drukket et par glass. Men det er jo de som vet hva som er bra, sier han.

Husa foretrekker å få tips fra folk han kjenner, i den grad det er mulig.

– For steder som er typiske matdestinasjoner, ville jeg i forkant spurt matglade venner jeg stoler på, samt sjekket bloggere som skriver om restauranter, sier bloggeren, som er mer skeptisk til å spørre lokale.

– Når jeg er på mer turistprega sommersteder, kan det noen ganger være nyttig å spørre lokale, selv om det også kan være et sjansespill siden du ikke kjenner smaken til personen, sier Husa.

Har ett tips

Men hvis alle disse tipsene blir for kompliserte, kan du også gjøre som stjernekokk Bent Stiansen, som gjør bare en ting når han er på reise:  bruker den gode, gamle restaurantguiden Guide Michelin.

HAR ET TIPS: Superkokken Bent Stiansen. ARKIVFOTO

– Jeg er alltid fornøyd med deres anbefaling, både innenfor høy gastronimi og lav gastronomi. Det fungerer veldig bra på reiser. De leverer alltid varene, sier han til Nettavisen.

– Men er ikke det dyrt?

– Neida, de har mange forskjellige kategorier. Bit gourmand hvor en meny koster 350 kroner, og det er veldig bra. De har hele «rangen» av mat. Jeg er aldri blitt skuffet, sier stjernekokken.

Artikkeltags