Skogene må overvåkes

Det er knusktørt, tørkeperioden har gjort store deler av landet til et brannfarlig område. I Indre Østfold-området advares det daglig mot brannfaren; dropp engangsgriller, droppe pølsebålet, dropp bråtebrenning. I denne situasjonen kom meldingen om at det nå var slutt på den over 100 år lange tradisjonen med skogbrannvakt på Linnekleppen, på grensen mellom Marker og Rakkestad.

Fra tårnet hadde brannvakta oversikt over hvert eneste lille pølsebål, i Marker, Rakkestad og store deler av Østfold. Utsikten er formidabel i alle retninger. Utallige skogbranner er hindret eller fått redusert skadeomfang på grunn av brannvaktas utsikt fra det 17 meter høye tårnet som står på en høyde 325 meter over havet.

Brannvaktordningen på Linnekleppen er trappet ned, 110-sentralen har overtatt ordningen fra skogselskapet, i fjor var det kun frivillig vakt i helgene. Dessuten trenger tårnet omfattende restaurering. Men det knusktørre Indre Østfold-landskapet krever kontinuerlig overvåking.

Under pandemien oppdaget mange indre østfoldingene hvor fantastisk natur vi har i nærmiljøet. Folk strømmet til skogsområdene. Den unike allemannsretten ble – og blir - tatt i bruk. Den negative siden er nedslitt natur – og brannfare.

For skogeierne og mange andre er enhver åpen ild selve opplegget for et mareritt av en skogbrann. Mange er uforsiktige.

Skogeierne, som ikke har annet å gjøre enn å akseptere allemannsretten og vår bruk av skogene deres, er konstant bekymret. Det er fort gjort å svi av skog og hytter for noen millioner, og sette mennesker i livsfare.

Når vi turgjengere skaper slik usikkerhet og er en slik potensiell brannfare, må terrenget overvåkes. I øyeblikket et branntårnet og brannvakta på Linnekleppen den beste ordningen.

Det finnes kanskje bedre måter å overvåke brannfaren på enn det vi har i dag. Men ennå fungerer den mer enn 100 år gamle ordningen best. Det som er sikkert, er at det de fleste sommerhalvår kreves konstant overvåking, og tårnet må restaureres.

Klimaendringene gjør at tørkeperioden vi nå opplever er i ferd med å bli normalen i fremtiden.

Endrer brannvaktplanen: Nå skal Per likevel opp i tårnet for å holde brannvakt på Linnekleppen

Skogeier Andreas startet spleis for branntårn – blir møtt med kraftig motstand

Tross stor brannfare blir det ingen brannvakt å se på Linnekleppen i år: – Helt katastrofalt