– Alle gode ting er tre. I år blir det cup, ler Åse Marie Storsand.

Hun er styreleder i den gigantiske håndballcupen i Indre Østfold. Styreleder har hun faktisk vært siden etter Smaalenene Cup i 2019, men i løpet av disse årene har cupen ikke blitt arrangert. I 2020 og 2021 ble den avlyst på grunn av restriksjoner rundt koronasituasjonen i Indre Østfold.

Nesten 200 lag

Denne gangen kommer ikke koronaen til å stoppe den 12. utgaven av turneringen. Og i år er det rekorddeltakelse. Hele 196 lag fra 52 klubber skal i helgen spille over 700 kamper i Askimhallen, Spydeberghallen, Knapstadhallen, Trøgstadhallen og Markerhallen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi hadde håp om 200 lag, men vi er fornøyde med så mange lag. Det kommer til å bli mye mennesker. Om man tenker seg at det minst er ti spillere per lag er det fort et par tusen bare der. I tillegg kommer trenere, støtteapparat, foreldre, vakter og publikum. Det blir mye folk i Indre Østfold i helgen. Det er helt sikkert, humrer Storsand, og håper mange tar seg en tur for å kikke på kamper.

– Vi håper jo skape litt liv rundt i lokalsamfunnene der vi er. Så vi oppfordrer folk, også de som ikke har barn med, til å ta seg en tur. Vi kommer til å ha kiosker i alle hallene, og utenfor noen av dem kommer vi til å ha både grillmat og konkurranser, sier styrelederen, og forteller at det i år vil bli kontantfri turnering.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi satser på at all betaling skjer kontantfritt, så sant man ikke akkurat har det beløpet i kontanter som man handler for. Nytt i år er også at vi skal prøve oss med Kahoot (quizbasert spill) gjennom helgen. Det for å bryte litt opp. Vi håper det vil slå godt an. Her kan spillere vinne fine premier til lagene sine, forklarer trøgstingen.

Alle lagene i turneringene i år kommer fra Østlandet. Lengst reisevei har klubbene Vestfossen ved Kongsberg og Storhamar ved Hamar.

– I år er det ti lag fra åtte klubber som skal overnatte. Det skjer på Mysen ungdomsskole, forteller Åse Marie Storsand.

Gode inntekter for klubbene

En så stor turneringer med så mange lag og kamper krever et stort dugnadsapparat. Dette har Smaalenene Cup løst ved at arrangørklubbene Askim IF, HK Trøgstad, Spydeberg IL, Skiptvet IL, Ørje IL og HK Eidsberg selv stiller med foreldre til vakter. Det gir igjen klubbene gode inntekter. I 2019 omsatte cupen for 1,5 millioner kroner og overskuddet var pene 600.000 kroner. Overskuddet blir fordelt mellom klubbene ut ifra en fordelingsnøkkel på hvor mange dugnadstimer hver av klubbene har bidratt inn med.

– Vi har et nytt digitalt dugnadssystem som vi har tatt i bruk. Det skal gjøre det enklere å få full oversikt, samtidig som det blir enklere for dem som tar på seg vakter å se. Foreløpig har vi nesten fylt opp alle vaktene og føler vi har grei kontroll, smiler hun.

Flest lag med i turneringen har for øvrig arrangørklubbene HK Eidsberg (21 lag) og Spydeberg IL (17 lag), mens Degernes IL (12 lag) og Aurskog/Finstadbru Spkl (7 lag) er de to lagene utenfor Indre Østfold med flest lag med. Turneringen starter fredag med kamper i Askimhallen og Skiptvethallen, mens resten av hallene tas i bruk lørdag og søndag.