Smaalenene Cup er et samarbeid mellom alle de lokale klubbene i distriktet. Første turnering ble arrangert i 2009. Da var det 90 lag med. Gradvis har turneringen vokst seg større. Når turneringen fredag ettermiddag dras i gang er det hele 194 lag med. Det er ti lag flere enn i fjor.

Mange haller i bruk

– Ti lag høres kanskje ikke så mye ut, men når hvert lag i snitt har fire kamper, så blir det fort 40–50 kamper ekstra på turneringen. Men det er bare hyggelig at vi øker. Faktisk har vi kapasitet til flere lag. Askim videregående skole er for eksempel ikke i bruk i år, sier styreleder Jan Petter Hagen, men forteller at resten av hallene i distriktet er i bruk. Det vil si Markerhallen, Eidsberghallen, Trøgstadhallen, Skiptvethallen, Spydeberghallen, Askimhallen og Askim ungdomsskole.

– Alle håndballflatene er fulle med kamper fra seks til halv ti på kvelden fredag, og fra morgen av og til halv sju på kvelden lørdag og søndag, forteller han.

LES OGSÅ: Få dager igjen til verdenseliten kommer til IØ: Her er Ladies Tour fra A til Å

Spansk klubb med

Det er derfor liten tvil om at Indre Østfolds innbyggere vil merke at det er håndballcup i helgen. For med nærmere 200 lag og rundt ti spillere per lag, samt lagledere og trenere og foreldre, så blir det fort flere tusen mennesker. Til det trengs det også mange vakter. Jan Petter Hagen anslår at det er rundt 500 frivillige i aksjon hos arrangørklubbene for å få cupen i havn.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Mange i styret har vært med flere år, så vi har mye rutine. Det gjør ting litt lettere. Men turneringen vokser for hvert år og vi ønsker at alle skal ha en god opplevelse. Så vi er nødt til å «levere varene», forteller Hagen, som har vært med i styret siden oppstarten i 2009.

Det er også noen nyheter ved årets turnering. Blant annet stiller den spanske klubben Academia Balonmano Horadada med tre lag, to jentelag (J14+J15) og et guttelag (G14). Lagene kommer til å være innlosjert på Eidsberg ungdomsskole sammen med rundt 250 andre spillere som deltar på cupen.

– Vi har hatt med svenske lag tidligere. Nå får vi med en spansk klubb. Det er spennende. Vi vet ikke så mye om nivået til disse lagene, men det skal holde et passe greit nivå, forteller Hagen.

LES OGSÅ: Her står Ingveig (20) øverst som tidenes første norske europamester: – Jeg tror fortsatt ikke det er sant

«Karo» kommer

De siste årene har også turneringen hatt et trekkplaster. I fjor var landslagssjef Christian Berge der. I år kommer Karoline Dyhre Breivang – den norske spilleren med flest landskamper. 39-åringen ga seg på landslaget i 2015, men rakk å spille over 300 landskamper, vinne to OL-gull, ett VM-gull og fem EM-gull.

– Hun kommer opp i Askimhallen søndag formiddag, hvor hun skal holde et foredrag, dele ut noen premier og skrive autografer, forteller styrelederen.

– Nytt i år er også at vi har en Instagram-konkurranse under cupen. Vi skal kåre det beste cupbildet og lagbildet. Vinnerne får to billetter til EM i Trondheim i januar 2020 og billetter for hele laget til NM-finalene i Oslo Spektrum i desember, forklarer Hagen, før han til slutt legger til:

– Vi håper jo også på mye publikum. Kjøper man billett i en hall, så kan den brukes i en annen. Så det er bare å komme.