Gå til sidens hovedinnhold

Finalen glapp for Mysens Henrik Larsen i luftrifle: – Måtte jobbe ned pulsen

Nåløyet for ble trangt for Henrik Larsen fra Mysen og Jon-Hermann Hegg i jakten på OL-finale i luftrifle. De ble henholdsvis nummer 11 og 22 i kvalifiseringen.

OL i Tokyo

Det var ikke forventet at de norske skulle ta seg videre. Øvelsen er ikke den duoen er sterkest på.

Larsen fikk 627,5 poeng etter å ha skutt 60 skudd over seks serier, mens Hegg stoppet på 625,5. Det var kun de åtte beste som tok seg til finalen.

Det var 1,8 poeng som skilte Larsen fra avansement. 23-åringen har den norske kvalifiseringsrekorden i luftrifle med 632,1. En slik poengsum ville tatt ham til OL-finale i Tokyo.

– Jeg gjorde mye bra i dag og er egentlig fornøyd, men jeg gjorde det kanskje litt vanskelig for meg selv underveis, sa Larsen og medga at nervene nok spilte ham et lite puss.

Måtte jobbe ned pulsen

– Jeg skjøt bra prøveskudd, men så sa de «start», og da ble det alvor. Jeg kom litt ut av rytmen og ville mer enn nødvendig, så det ble litt tungt i starten med noen tynne tiere, sa han på spørsmål fra NTB.

– Det blir økt hjerterytme som ikke er en fysisk puls. Det er litt relatert til angst eller stress, og det er noe man må jobbe for å få ned. Jeg prøvde å ufarliggjøre situasjonen og snakke meg ned, minne meg selv om at jeg er her for å ha det gøy.

Seriene hans var på 104,1, 104,5, 105,2, 105,1, 104,4 og 104,1.

Yang Haoran fra Kina vant kvalifiseringen med 632,7. Hans dårligste serie var på 104,8.

God gjennomkjøring

Jon-Hermann Hegg sa seg fornøyd med prestasjonen selv om han var langt fra finale. Det var bare annen gang han skjøt luftrifle internasjonalt, og poengsummen hans er likt med finalegrensen fra forrige OL.

– Det var en god gjennomkjøring, og det er godt å være ferdig med OL-debuten. Jeg fikk en fin start, men etter noen tynne tiere tok jeg en liten pause, tenkte på andre ting og koblet ut. Da jeg kom tilbake gikk det bedre igjen. Jeg er fornøyd med innsatsen, sa han.

Lørdag overrasket Henrik Larsens kjæreste, Jeanette Hegg Duestad stort ved å være best i kvalifiseringen og deretter kjempe i medaljekampen i kvinnefinalen nesten helt inn. Hun endte på fjerdeplass og var 0,6 poeng unna bronsen.

Watndal imponerer

En annen som virkelig imponerer er skeetskytter Erik Watndal. Mossingen, som skyter for Indre Østfold Sportsskyttere, står med 74 av 75 mulige treff etter første dag av OL-kvalifiseringen. Dermed er han i toppsjiktet.

I 33 stekende varmegrader virket Watndal sikker som få på de første 25 skuddene. Den greske legenden Georgios Akhilleos og svensken Stefan Nilsson traff også alle duene i lag tre i den første serien på Asaka skytterstadion, en liten times kjøretur utenfor sentrum av Tokyo.

LES OGSÅ: Erik (41) kunne valgt en helt annen klubb – derfor velger han å representere Indre Østfold i OL

Watndal beholdt roen da det kom en såkalt skalldue (ødelagt) som den aller siste i serien. Watndal ba dommeren om at han måtte få en ny og fikk det.

– Dette var en perfekt serie, men som du så var det to andre på laget som skjøt 25 treff, og det var det også på nabolagene. Det er her nivået ligger. Det gir en veldig bra trygghet å få en slik start på konkurransen, sa landslagstrener Ole Henrik Gusland til NTB.

Defekt due

– Hva kan du si om den ødelagte duen som kom?

– Erik ser godt, og det er ikke normalt verken i trening eller konkurranser at det kommer en skalldue, men litt spesielt at det skjedde på stasjon åtte der duene kommer over hodet på deg. Erik er så rutinert at han ber dommeren om en prøvedue for å være sikker på at det kommer en riktig en neste gang. Dette kan han bruke til sin fordel, sa Gusland.

Pausene skal brukes i kjøleteltet. Der er det «bare» 25 grader.

– Det gjelder å drikke godt og gå gjennom de vanlige rutinene.

Watndal skal gjøre unna tre serier søndag. I runde to måtte han tåle én bom.

– Dette var en god runde. Han er absolutt med, mente Gusland.

– Som du ser, skiftet lyset litt nå. Når du har sol foran på duene og mørk bakgrunn, er det fint å se dem. Er det motsatt, er det plutselig mye verre, forklarte han videre.

I den siste serien skjøt Watndal igjen fullt hus.

Før OL startet sa Watndal dette til NTB:

– Det er en skrekkblandet fryd å stå i et OL. For oss skyttere er OL det absolutte største vi kan være med på. Jeg er småstolt av å ha kvalifisert meg dit. Det er 29 som deltar i skeet herrer, og sikkert 200 andre i verden som hadde fortjent å være der. På mitt beste kan jeg kjempe i toppen, men det er litt mer varierende for meg sammenlignet med dem som er helprofesjonelle.

Åtte i Aten

Watndal ble nummer åtte i OL i 2004, men bare noen år senere la han opp som skytter før han gjorde comeback i 2017.

Erik Watndal jobber som elektriker i 50 prosents stilling etter avtale med arbeidsgiver, men i 2021 har det vært mest skyting og lite jobbing på ham.

De seks beste over to dager (5 serier x 25 duer) går til finale. Det skal altså skytes 50 skudd mandag før finalistene er klare.

Skeet har stått på OL-programmet siden 1968. Norges beste resultat er Tore Brovolds sølv fra 2008-lekene i Beijing.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken