– Ja, jeg ble satt ut. Det var veldig hyggelig og litt rørende å få denne hederen. Det sto ikke på agendaen, sier båstingen Hans Petter Ringstad (54) til Smaalenenes Avis.

Forsvarets veteraninspektør, oberst Morten Henriksen, hadde nemlig med seg en overraskelse da han besøkte Indre Østfold kommune og Høytorp fort tidligere denne måneden. Henriksen benyttet anledningen til å overrekke den avtroppende veterankontakten og fortforvalteren Forsvarets Unity Coin.

30. september har Hans Petter Ringstad sin siste arbeidsdag i Indre Østfold kommune. Han blir nå kultursjef i nabokommunen Rakkestad, mens Grete Skjelbred overtar som veterankontakt i storkommunen inntil videre.

LES OGSÅ: Sørger for at veteranenes innsats ikke blir glemt – Frank ble sendt til brennhete Somalia med skismøring og varmeovner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

God dialog

Besøket fra en høyere offiser i Forsvaret var ledd i en besøksrunde rundt om i landet for å snakke om hvordan Forsvaret og kommunene kan samarbeide om å styrke veteranenes sak.

Konklusjonen i møtet ble at veteranarbeidet i Indre Østfold kommune er godt ivaretatt, ifølge kommunens nettsider. Dialogen mellom NVIO og kommunen er god, selv om det er et behov for å styrke informasjon til veteranfamiliene og arrangementer for disse.

100.000 norske kvinner og menn har deltatt i internasjonale operasjoner etter den andre verdenskrig, og 280 av dem er bosatt i Indre Østfold. To av de lokale veteranene, Tom Borge og Frank W. Andersen fra NVIO Follo og Indre Østfold, deltok på møtet med oberst Henriksen. NVIO står for Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner.

LES OGSÅ: I flere år ga Frank en hvit rose og et hvitt lys til ordfører og prest – nå bærer initiativet frukt

Anerkjennelse av veteraner

Hans Petter Ringstad sier til Smaalenenes Avis at de ønsket å informere veteraninspektøren om det arbeidet som er gjort og gjøres både for veteransaken og med fortene i Indre Østfold kommune. Han understreker at kommunen har en forpliktelse til å følge opp veteranene:

– Vi informerte om kommunens veteranplan, og presenterte også planene for fortene – blant annet et demokratisenter på Høytorp der veteranene er tiltenkt en rolle. Det er også en anerkjennelse av våre veteraner at de er representert i beredskapsrådet i Indre Østfold kommune.

– Hvordan blir det å slippe tak i dette arbeidet nå som du blir kultursjef i Rakkestad?

– Det er litt kjipt, det da, for jeg har trivdes godt i denne jobben. Men så bød det seg en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Hans Petter Ringstad.