Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 120 utslett og voldsom kløe etter bading i Lyseren

Artikkelen er over 1 år gammel

Turid Fluge Svenneby tok med seg barnebarna for å bade i Lyseren. Det ble en kløende affære.

For abonnenter

SPYDEBERG: Barna badet nær land søndag 30. juni. Etter badet talte Svenneby 120 bitt bare på overkroppen på et av barna. De røde prikkene kom rundt 12 timer etter badet.

– Første symptom var svært kløende, rød hud, forteller hun. Etter å ha oppsøkt lege, antas det at dette kan være forårsaket av ikter, såkalte fugleparasitter.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Les også: Fraråder bading i Øyeren

Kan være ikter

Seniorrådgiver/ veterinær Turid Fredriksen ved enhet for Samfunnsmedisin ved Helsehuset i Askim sier de ikke kan utelukke at det dreier seg om ikter dersom badegjester får kløende utslett. Folkehelseinstituttet ønsker tilbakemelding om kløende utslett etter bading. Badegjester som opplever kløe kan sende informasjon om dette til skadedyr@fhi.no.

– Folkehelseinstituttet mottar informasjon fra personer som opplever svømmekløe og vurderer om det er sannsynlig at det kan være ikter. Det er ikke aktuelt med undersøkelser for å påvise ikter siden det er svært omfattende. Det finnes heller ikke laboratorier i Norge som gjør slike undersøkelser, forteller Fredriksen.

Tirsdag og onsdag var hun ute og sjekket kvaliteten i mange badevann i Indre Østfold, deriblant Lyseren.

– Det ble ikke funnet noen tegn til blågrønnalger, opplyser hun.

Kan være ikter mange steder

Seniorforsker Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet har mottatt rapporter fra fire vann i Østfold: Lyseren, Kornsjø. Tunevannet og Vansjø.

– Det har i 2019 vært mange rapporter fra Lyseren, opplyser han.

– Uansett så kan man anta at alle vann i Norge, hvor temperaturen når opp mot 20 grader og høyere, og som samtidig har vannsnegler og vannlevende fugler, vil kunne ha svømmekløeparasitten. Mest sannsynlig vil man derfor finne iktene svært mange steder i Østfold. Hvorvidt folk blir eksponert, kommer an på hvor hyppig og hvor lenge folk bader i vannet, og hvordan vind og vannstrømmer er. I noen vann ser vi at populære badeplasser er på steder med hyppig pålandsvind, vannutløp eller på steder med mange vannlevende fugler. Cercariene som angriper folk har liten egenbevegelse, og de blir derfor konsentrert på slike steder. Det er svært mange ulike arter ikter som kan gi svømmekløe. Her i Norge har vi nesten ikke gjort noen undersøkelser for å finne hvilke arter som er her. Bare en enkelt ikteart er til nå identifisert. Mest sannsynlig finner vi mange arter her også, slik som i andre land.

– Kan den store forekomsten av kanadagjess være årsaken?

– Vi har ikke undersøkt fugler i Norge med tanke på å finne hvilke arter som er infisert her. Men vi vet fra andre land at andefugler, inkludert gjess, spiller en viktig rolle som hovedverter. Det er derfor mulig at mange kanadagjess i vannet bidrar til mer svømmekløe – men vi kan ikke si det med sikkerhet – ettersom det kan være andre andefugler som har større betydning her i landet, sier han.

Fakta

  • Svømmekløe, eller cercariedermatitt, er et kløende utslett på huden hos mennesker som har badet i enkelte ferskvannssjøer og dammer. Utslettet er forårsaket av parasitter (ikter) som vanligvis infiserer ulike arter av fugler som er knyttet til ferskvann.
  • Parasitten er ikke farlig for mennesker, men forårsaker i varierende grad en allergisk reaksjon. Utslettet kan være svært kløende, og enkelte personer kan få til dels sterke allergiske reaksjoner. Det er også rapportert tilfeller av hevelser i bein og armer, forstørrede lymfeknuter, feber, kvalme og diaré.

  • De første symptomene på slike parasittinfeksjoner hos mennesker er en «kilende» og «prikkende» følelse på huden idet parasittene trenger seg inn i huden. Dette er merkbart like etter at man har kommet opp av vannet (4-20 minutter), og varer vanligvis en times tid. Etter hvert kan det oppstå røde hevelser på dette området.
  • Hevelsene når sin maksimale størrelse etter 24 timer eller senere etter infeksjonen, og de kan vedvare i flere dager. Utslettet klør, og kan også minne om myggstikk. Symptomene forsvinner i løpet av en til to uker.

Kilde: Folkehelseinstituttet

 

Kommentarer til denne saken