(Oppland Arbeiderblad): FHI jobber bredt for å finne årsaken til det nasjonale salmonellautbruddet. FHI er urolig over at de ikke har funnet smittekilden.

Folkehelseinstituttet kunngjorde mandag at de har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonella agona. Så langt er det påvist smitte hos 31 personer bosatt over hele landet. Smittekilden er foreløpig ukjent, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.

– Det er klart det gjør oss litt urolige. Det kan være flere tilfeller, og det kan da være en smittekilde som vi ennå ikke vet hva er, sier overlege Preben Aavitsland i FHI til TV 2.

Han sier at et så stort utbrudd som nå er oppdaget, er nokså uvanlig.

– De 31 tilfellene vi kjenner til, er trolig bare toppen av isfjellet, sier han.

Søker etter kilden

FHI jobber tett med både Mattilsynet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten for å finne kilden til utbruddet. Aavitsland sier de antar at matvaren som er kilden, selges over hele landet. Han forteller at de intervjuer pasientene om hva de har spist den siste tiden før de ble syke.

Salmonellainfeksjoner går vanligvis over av seg selv uten behandling, og er noe de fleste vil tåle.

– Det dreier seg om vondt i magen, diaré og oppkast, sier Aavitsland.

To i Innlandet

Av de 31 smittede er to av dem i Innlandet. Den ene er en gjøvikenser som oppholder seg og har blitt smittet utenfor kommunen.

Den smittede gjøvikenseren, en ung voksen, har vært innlagt på sykehus som følge av smitten.

LES OGSÅ: 31 er påvist smittet – FHI etterforsker salmonella-utbrudd

Her er det påvist smitte:

  • Vestland (11)
  • Viken (8)
  • Telemark og Vestfold (5)
  • Innlandet (2)
  • Trøndelag (2)
  • Troms og Finnmark (1)
  • Møre og Romsdal (1)
  • Oslo (1)

Sjelden sykdom

Antall personer innlagt på sykehus ved dette utbruddet er høyt. Ifølge FHI har de likevel ingen indikasjon på at denne salmonellavarianten gir mer alvorlig sykdom enn andre varianter.

– Dette er sannsynligvis heller et utrykk for at det er personene som blir innlagt på sykehus som blir oppdaget, og at de med mildere infeksjon ikke oppsøker lege, sier seniorrådgiver ved FHI Heidi Lange.

Det er en sjelden salmonella-variant som nå er påvist.

– Salmonella Agona er en sjelden serovariant av Salmonella i Norge og resten av Europa, så kun basert på serovariant og at prøvene er tatt i november antar vi med stor sikkerhet at de smittede tilhører utbruddet, sier Lange.

Salmonella-infeksjon går vanligvis over av seg selv uten behandling.