Oslo: Etter å ha jobbet med Øyafestivalen i mange år, fikk båsting Linn Lunder ideen om en egen festival for barn, Miniøya. Det ble en suksess, og i år arrangeres festivalen som tar barn og kultur på alvor for åttende år på rad.

– 10. og 11. juni braker det løs i Tøyenparken og nok en gang skal vi fylle helgen til randen med store kulturopplevelser for de minste. Det blir musikk, dans, teater, kunst, litteratur og verksteder, forteller Anette Helle, kommunikasjonssjef i Miniøya.

Tøft å drive festival uten alkoholservering

Med Lunder og Øyafestivalen på eiersiden, så Miniøya dagens lys for første gang i 2010.  Lunder jobber nå i Sparebankstiftelsen, men er fortsatt styreleder i Miniøya. I 2016 ble stillingen som daglig leder utlyst, og Laila Egeberg ble kvinnen som overtok. Hun er også opprinnelig båsting og har vært engasjert i Miniøya fra start. I mange ulike roller.

– Nå er det hektisk, men veldig, veldig gøy, sprudler Laila Egeberg. Hun forteller om festivalens begynnelse som besto nesten utelukkende av dugnadsarbeid. Nå bærer festivalen seg godt, med støtte fra kommunen og kulturrådet.

– Det er tøft å drive festival som ikke har alkoholservering. Det blir et helt annet inntektsgrunnlag enn festival for voksne, samtidig som om kvaliteten skal være like høy. Det er det vi brenner for. Vi gjør ikke dette for pengene, men alt overskudd går tilbake til driften slik at vi kan vokse og bli bedre for hvert år, understreker Egeberg. Det er faktisk en heltidsjobb å være daglig leder for Miniøya.

– I tillegg har vi tre ansatte i 100% stillinger, én i 75% stilling og en del på engasjement. Jeg er utrolig heldig som får være med å skape arbeidsplasser samt å få tilrettelegge noe slikt for barn.

– Hvilken aldersguppe retter Miniøya seg mot?

Forventer 17.000 deltakere

– Kjernegruppen er 2-12 år, men svært mange har med både eldre og yngre søsken. Besteforeldre er også med, noe vi syns er ekstra hyggelig. Min sønn på fem år har vært festivaldeltaker på Miniøya siden han var seks månder gammel. Og datteren på ett er selvsagt med nå. Her får små barn  mulgheten til å utforske, se, lytte, danse og oppleve alt fra teater til konserter og aktiviteter. På deres egne premisser. Hele festivalen er en arena for gode opplevelser, med fantastiske Tøyenparken som et flott og naturlig amfi hvor du kan slenge deg ned med piknikpleddet, smiler Egeberg.

I 2010 trakk festivalen 7.500 besøkende. I år forventer de 17.000.

– Treffer dere kjente fra Indre Østfold på Miniøya?

– Ja, det gjør vi! Det syns vi er morsomt, og håper at mange tar turen i år også. Det er jo bare en liten times kjøring, understreker hun. Legger til at mange fra vårt distrikt også har jobbet som frivillig på Miniøya gjennom årene.

– De får selvsagt gratis billetter, påpeker Miniøya-sjefen.

– Hva blir årets store trekkplaster?

– Vi vil fronte god norsk musikk, og har blant annet med Admiral P, Amanda Delara og Black Debbath. Ellers kan jeg nevne bob hund fra Sverige sier Egeberg. Og listen fortsetter.

Fjorårets opptreden av Madcon trekker hun frem som et av høydepunktene.

– Å se hvordan de fikk med seg barna som var helt elleville, var uforglemmelig, syns Egeberg.