Gå til sidens hovedinnhold

Feiret konfirmanter og nye kirketekstiler

Søndag 10. oktober var det trippelfeiring i Eidsberg kirke. I tillegg til to konfirmantjubileer, ble helt nye kirketekstiler vist fram og tatt i bruk.

På grunn av pandemien har verken konfirmantjubilanter eller splitter nye kirketekstiler blitt markert. Men søndag 10. oktober kunne det endelig gjøres.

Da var konfirmanter fra både 1970 og 1971 samlet i Eidsberg kirke. Deretter var det mat, kaffe, prat og mimring i kirkestua.

Nye tekstiler

Eidsberg kirke har ikke hatt en ordentlig grønn messehagel, kun en enkel variant. Men nå har den det. I tillegg har både prekestolen og lesepulten fått hvert sitt klede i samme farge.

Bjørn Solberg, leder i menighetsrådet, opplyser at det var det forrige menighetsrådet med en egen komité som startet arbeidet med å få ny messehagel samt klede til prekestolen og lesepulten.

– Dette måtte godkjennes av biskopen. Alt var klart i vinter, men på grunn av pandemien har vi ikke kunnet innvie dette før nå, opplyser han.

– Hvor mye har dette kostet?

– Rundt 100.000 kroner. Det forrige menighetsrådet søkte Grinistiftelsen og fikk penger derfra, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Tilhører Eidsberg kirke

Sogneprest Magnus Grøvle Vesteraas sier de nye tekstilene tilhører Eidsberg kirke.

– I helt spesielle anledninger kan de lånes ut til andre kirker. Men det skjer svært sjelden, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Gotisk stil

Tekstilkunstner Anne Landsverk skriver i en redegjørelse at fra tidlig middelalder, rundt 1200 etter Kristus, ble kirketekstilene en viktig del av gudstjenesten.

Dette skriver hun om Eidsberg kirke:

«Kirkerommet er bygd i gotisk stil fra rundt 1250-tallet. Det er den gotiske bueformen vi ser så tydelig i taket over koret, de tre feltene på veggen bak altertavlen og vinduene på hver side i koret. Den gotiske buestilen bruker jeg som inspirasjon. Vi ser den nå blant annet på messehagelens front.»

Kirken er stengt for gudstjenester – rigger til ulike aktiviteter

Kommentarer til denne saken